Moderní důlní kombajn je v podzemí NTM

Praha – Umělý uhelný a rudný důl s půlkilometrem chodeb býval jednou z největších atrakcí Národního technického muzea v pražských Holešovicích. Po rekonstrukci budovy sice zůstává uzavřen, ale to by se mělo změnit. Bude součástí rozsáhlé hornické expozice, která nyní dostala další atrakci – uhelný kombajn, který reprezentuje moderní tvář hornictví. Stěhování rozsáhlé konstrukce v hodnotě 25 milionů korun ovšem nebylo snadné.

Do podzemí budovy na Letné se uhelný kombajn stěhoval po částech, nejprve odborníci z báňské záchranné služby po speciálních kolejích dostali dovnitř lehčí dílce, z nichž největší váží 5,6 tuny. Aby se dostaly do haly, kde bude kombajn vystaven, musely absolvovat cestu výtahovou šachtou a historickým dolem. V neděli je následovala hlavní část celého zařízení. Až do úterý je teď budou odborníci sestavovat.

Důlní kombajn vyrobila strojírna T Machinery přímo pro technické muzeum, kterému je potom darovala. Kromě samotného důlního kombajnu MB 280 dostalo muzeum také mechanizovanou výztuž a sadu dopravníků. Podobný komplex vyváží výrobce například do Ruska, na Ukrajinu či do Vietnamu.

V budoucí hornické expozici má reprezentovat nejnovější technologie, které se v dolech používají. „Chceme ukázat, že hornictví není jen zastaralá věc. Návštěvníci uvidí vývoj báňské techniky od nejstarších dob, 4000 let před naším letopočtem do současnosti,“ naplánoval kurátor hornických sbírek Karol Šmehil. Návštěvníci se budou moci přesvědčit, že dnešní hornictví je na vysoké technické úrovni, že už to „není jen práce umouněného člověka s krumpáčem“, ale je to práce s moderními technologiemi, plánuje muzeum.

V expozici hornictví nebude chybět ani slavná maketa dolu, návštěvníci Národního technického muzea ji v nové podobě poprvé spatří v červnu.

Vydáno pod