Mladý vědec našel recept na léčbu dědičné rakoviny

Brno - Metodu, jak účinněji léčit dědičnou rakovinu prsu a vaječníků, objevil mladý český vědec. Brněnský doktorand v současné době působí na Rockefellerově univerzitě v New Yorku. Tam také na skrytý mechanismus nádorů přišel. O jeho objevu psal i prestižní časopis Science.

Michal Zimmermann udělal ve svých devětadvaceti letech objev, který se většině jeho kolegů nepovede za celý život. Přišel na princip, který by mohl u dědičné rakoviny prsu a vaječníků za pár let vytvářet léčbu přesně na míru pacientek. „Na téhle konkrétní studii jsem pracoval až tady v Americe. Projekt trval dva a půl roku, ale já jsem se o podobná témata zajímal už v Brně. Díky tomu jsem se i dostal na stáž na Rockefellerovu univerzitu,“ řekl Zimmermann.

Klasická chemoterapie funguje tak, že rozstřihne geny nádorových buněk, a ty by se tak dál už neměly množit. Michal Zimmermann ale zjistil, že pokud je v nádoru jeden konkrétní gen vypnutý, pak tradiční léčba nezabere. „Lékaři by otestovali konkrétní pacientku, jestli je v jejích buňkách gen Rif1 funkční nebo nefunkční. Na základě toho by mohli zvolit optimální formu terapie,“ vysvětlil mladý vědec.

Až dosud výzkum probíhal pouze na myších, teď je potřeba ověřit ho na lidských nádorových tkáních. Teprve v poslední fázi přijdou testy na onkologických pacientech. V Zimmermannově domovském pracovišti, ve Středoevropském technologickém institutu v Brně, hledají budoucnost medicíny v ovládnutí jednotlivých genů. Současné léky k nim zatím nedosáhnou, přitom jejich zapínání nebo vypínání by mohlo jednou některým nemocem zavřít bránu do organismu.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)