Ostravské komunitní centrum Duhový dům otevírá

Ostrava – Po letech úsilí, roce a půl stavby a čtvrtroce přípravy k provozu otevírá Ostrava svůj Duhový dům. Jde o komunitní centrum určené pro zdravotně postižené děti a mladé lidi od 15 let. Útočiště v něm nalezne přes 70 lidí s postižením tělesným nebo kombinovaným.

Ne klientem obřího ústavu, ale zkrátka člověkem má být každý, kdo vyhledá služby ostravského Duhového domu. Především rodiče handicapovaných mladých lidí usilovali o jeho vznik patnáct let. „Zařízení je jedinečné v tom, že poskytuje komplexní služby pro osoby handicapované s kombinovanými zdravotními vadami. Klienti zatím přežívali v našich městských zařízeních, kde jim sice byla poskytována základní, ale nikoliv individuální péče,“ uvedl náměstek primátora Martin Štěpánek.

Lidé, kteří komunitní centrum budou navštěvovat – a v případě osmnácti lidí staších 18 let i obývat – jsou postiženi buď tělesně, nebo kombinovaně a potřebují pomoc druhých. Centrum nabídne také tzv. odlehčovací službu pro lidi, kteří se starají o postiženou osobu a potřebují si odskočit například k lékaři nebo na poštu.

Příprava stavby trvala velmi dlouho. Město nejprve uvažovalo o propojení stacionáře pro handicapované a domova pro seniory, nakonec ale projekt zrušilo kvůli velké finanční náročnosti.

Stavba začala předloni a protáhla se o více než půl roku. Kvůli problémům například s kvalitou podlah či střechy, které musel dodavatel odstraňovat, převzalo město stavbu až koncem loňského roku, další tři měsíce ji připravovalo k provozu. Nyní se podle vedení města rýsuje spor o desetimilionové kompenzace, které Ostrava od dodavatele chce. Kvůli problémům při výstavbě, při níž podle města byly problémy s kvalitou podlah i střechy, chce město po dodavateli smluvní pokutu v řádech desítek milionů korun. „V současné chvíli nemáme žádné náznaky, že by mohlo dojít k dohodě, protože představy dodavatele stavby a zástupců města jsou zcela odlišné. Obávám se, že může dojít k soudnímu sporu,“ uvedl náměstek primátora Jiří Hrabina.

Komunitní centrum stálo 100 milionů korun, polovinu dala Evropská unie, druhou polovinu město Ostrava.

Tomáš Vzorek o otevření Duhového domu (zdroj: ČT24)