Oprava mostu v Ronově může začít, spor rozsekl starosta

Ronov nad Sázavou - Historický most v Ronově nad Sázavou, památka z 16. století, je od loňského jara v havarijním stavu a čeká na opravu. Tu však dlouhé měsíce komplikoval spor o výšku mostního parapetu. Dohady teď ukončil až starosta Havlíčkova Brodu. Výška by podle něj měla odpovídat bezpečnostním normám. Rekonstrukce by měla začít v nejbližších týdnech.

Most v Ronově je už od loňska pouze provizorně zabezpečen. Jeho rekonstrukci brzdil spor o pouhých 30 cm mostního parapetu. Památkáři trvali na historické výšce 60 cm, stavební úřad podle bezpečnostních norem na 90 cm.

Stavební úřad ani památkáři nehodlali ustoupit, a tak podle správního řádu musel kuriozní spor o pár centimetrů zdiva rozhodnout starosta Havlíčkova Brodu úplně sám. „Je pravda, že takové rozhodnutí jsem činil poprvé. Bylo to zodpovědné rozhodnutí a rozhodl jsem se vyjít vstříc bezpečnostní normě,“ uvedl Jan Tecl (ODS), starosta Havlíčkova Brodu.

Památkáři chystají trestní oznámení

Parapet tak bude vyšší, než jak ho postavili před několika staletími. Stavební úřad už vydal povolení. Památkáře i přesto rozhodnutí velmi rozzlobilo a s právníky začali připravovat trestní oznámení. „Samozřejmě se chceme ozvat, protože si myslíme, že zde opravdu dochází k závažnému poškození památkových hodnot. Rozhodně se nám to nelíbí a rozhodně se budeme bránit,“ uvedla Martina Veselá, ředitelka Národního památkového ústavu v Telči.

Rekonstrukce má začít v nejbližších týdnech a přibyslavská radnice předpokládá, že skončí zhruba v polovině letních prázdnin.

Radovan Daněk ke sporu kolem historického mostu (zdroj: ČT24)