Dominanta Andělské Hory chátrá, opravu hradu brzdí restituční spory

Andělská Hora – Gotický hrad je dominantou obce Andělská Hora na Karlovarsku. Zřícenina památky se ale rozpadá před očima, a ohrožuje tak turisty, mířící za neobvyklým výhledem. Situaci totiž komplikují restituční nároky, o které se vedou spory. Radnice teď musí provést alespoň zabezpečovací práce a úpravu okolí.

Gotický hrad Andělská hora byl v první polovině 17. století dobyt Švédy, definitivně ho ale zničil až rozsáhlý požár o 80 let později. Nyní zřícenina hradu mizí před očima. Za posledních 30 let ubyla zhruba třetina této památky. Stěny jsou v havarijním stavu, a mohou proto ohrožovat návštěvníky.

Hradu se nevyhnuly restituční problémy

Záchranné práce teď ale omezují restituční nároky. Hrad v minulosti patřil Evženu Czernínovi. Vrácení majetku ale zpochybňují dohady o tom, zda se za války hlásil k německému občanství. „Jde zejména o takzvané státní občanství původního vlastníka, v tuto chvíli probíhá soudní řízení u pražského městského soudu a nemáme informaci, že by nějak výrazně postoupilo dopředu,“ konstatoval právní zástupce Karla Evžena Czernina Petr Haluza.

Radnice si už v minulosti nechala zpracovat projekt na konzervaci hradu, úpravu přístupové cesty a okolí. Obec ale musí jednat rychle. Pokud by stavbu nezajistila, musela by ji pro turisty uzavřít. „Podle platné legislativy je obec vlastníkem pozemku, tím pádem jí náleží i stavba a z toho důvodu obec musí zajistit bezpečnost návštěvníků,“ podotkla starostka Andělské Hory Miloslava Křimská. Na veškeré úpravy by radnice potřebovala asi 12 miliónů korun. O dotace chce požádat Ministerstvo kultury.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)