Knihovnám přibývá čtenářů. Je za tím krize i snaha jít s dobou

Praha - Knihovnám přibývají pravidelní čtenáři, podle odborníků za to může i finanční krize. Lidé si knihu raději půjčí, než koupí. Aby si knihovny nové návštěvníky udržely, snaží se modernizovat. Od papíru se postupně přesouvají k elektronice.

Roční čtenářský průkaz pro dospělého obvykle stojí podobně jako jedna nová kniha koupená v obchodě. A právě novinky bývají v knihovnách zamluvené na týdny dopředu. Hned za nimi se pak umisťují tituly ze seznamu povinné školní literatury. Jenomže regály plné knih už podle odborníků nestačí. Lidé chtějí víc, třeba ústecká knihovna všem čtenářům dává přístup do internetové databáze milionu hudebních skladeb.

Podle průzkumu Národní knihovny přečte alespoň jednu knihu ročně na 79 % obyvatel Česka. Do knihovny chodí téměř každý třetí.

Místo papírových knih si čtenáři mohou půjčovat už i elektronické, dostanou je rovnou i s čtečkou. V Děčíně lákají nové prostory knihovny. Nově čtenářům uvaří kávu. Otevřeno je do večera a také po celý víkend a nových čtenářů přibývá.

Knihovnám přibývají čtenáři (zdroj: ČT24)
Vydáno pod