Na Plzeňsku vyrostou nové sběrné dvory z peněz EU

Plzeň - Města a obce v Plzeňském kraji získaly evropské dotace na vybudování sběrných dvorů. Většina stávajících zařízení na separaci odpadů už totiž nevyhovuje svými technickými možnostmi ani kapacitou.

Například Železná Ruda prostřednictvím Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje žádala o dotaci na vybudování dvora, který by vyhovoval současným normám, už třikrát. Uspěla letos. Nový sběrný dvůr tam bude stát více než 9 milionů.

Podobná zařízení se kvůli nevyhovující kapacitě rozšíří také na dalších místech v Plzeňském kraji. Celkem za 37 milionů korun. „Sběrné dvory pokrývají většinu území, ale na severu Plzeňska máme bílá místa na mapě,“ uvedla Lenka Šlajsová, Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje.

V celém Plzeňském kraji funguje nyní 73 sběrných dvorů. To jej řadí k území s největší koncentrací podobných zařízení v České republice.

Stejný problém řešila i klatovská radnice. Patnáct let starý sběrný dvůr přesune do bývalého areálu společnosti Taroko. Na rozdíl od ostatních měst získali radní na 18milionový projekt dotaci z operačního programu ministerstva životního prostředí.

Nový sběrný dvůr v Klatovech má mít až čtyřnásobnou kapacitu oproti současnému areálu poblíž hřbitova. Měl by začít fungovat ještě letos v červenci. „Máme plán, že se tam vybuduje i třídící linka, bude tam koncentrována veškerá administrativa, zaměstnanci této firmy,“ sdělil Václav Chroust, místostarosta Klatov (ODS).

Na Plzeňsku vyrostou nové sběrné dvory (zdroj: ČT24)