Zabavení rotvajleři vysávají městskou kasu

Louny - Přes 300 tisíc dluží majitelka pěti rotvajlerů z Radonic na Lounsku městskému úřadu v Lounech za více než roční pobyt svých psů v útulku. Policie je ženě zabavila v roce 2011 a obvinila ji z týrání zvířat. Majitelka tvrdí, že by se o psy dokázala postarat, a dluh neuznává.

Když majitel psího útulku David Kubalík na příkaz policie odebíral na konci roku 2011 psy z domu v Radonicích, nevěřil vlastním očím. Na dvoře se míhala nepřehledná smečka psích těl. Místo jednoho odvozu museli jet natřikrát. „Bylo to pětadvacet psů, z toho osm dospělých a zbytek štěňata,“ popisuje Kubalík.

Náklady na pobyt psů účtuje útulek obci s rozšířenou působností, v tomto případě městu Louny. „Za ubytování psů z Radonic jsme zaplatili do března letošního roku 329 tisíc korun,“ potvrzuje Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku lounského úřadu. Ten peníze po majitelce Pavlíně Houdové vymáhá, ale bezúspěšně.

Žena odmítá jakoukoliv zodpovědnost za současnou situaci. Za viníka dnešního stavu označuje městský úřad. „Už jsem se proti tomu odvolávala, ale oni se mnou prostě nekomunikují,“ tvrdí.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Psi jsou agresivní. I kdyby někdy v budoucnu došlo k předání do osobní péče nějakému dalšímu majiteli, je den ode dne menší šance, že se jejich chování změní. „Individuální přístup může udělat mnohé, ale nejsem si jist, jak dalece a zdali to vůbec půjde u všech,“ konstatuje Kubalík.

Úřad chce k řešení situace využít novely zákona o ochraně zvířat, která umožní po třech měsících předat psy státu jako novému majiteli. Poplatek za útulek pak bude účtovat státu. „Konkrétně tuto částku budeme vyžadovat na ministerstvu zemědělství,“ dodává Sunkovská. Původních 330 tisíc bude ale město dále vymáhat po současné majitelce, zřejmě soudní cestou.