Do Vodňan i do Krušnohoří po rozbitém. Opravy se odkládají

Vodňany - Silnice první třídy u Vodňan na Strakonicku, která je v kritickém stavu, se generální opravy letos nedočká. Podle Ředitelství silnic a dálnic ji komplikují hlavně rekonstrukce okolních silnic, kudy měly vést objízdné trasy. Do oprav silnice u Vodňan ŘSD jen od začátku roku investovalo 360 tisíc korun. Kvůli pozastavení čerpání evropských dotací musí s opravou některých tahů počkat i Karlovarský kraj.

Hlavní tah na Prahu a Plzeň se nového povrchu ani letos nedočká. Řidiči se tam tak dál budou potkávat s technikou silničářů. „Na silnici I/22 jsme od prosince 2012 do března letošního roku byli celkem patnáctkrát, celkově bylo spotřebováno 23 tun studené obalové směsi,“ uvedl Jan Štícha, ředitel SÚS Jihočeského kraje.

Generální rekonstrukci 6kilometrového úseku v tuto chvíli podle ŘSD blokují další chystané opravy v okolí. Kvůli nim tak prý nemůže naplánovat odpovídající objízdné trasy. „Letos proběhnou opravy tří mostů ve správě kraje a oprava místní komunikace v obci Vodňany. Tyto akce však kolidují s objízdnými trasami, které potřebujeme pro zhruba tříměsíční plnou uzavírku,“ sdělila Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Například navrhovanou objížďku přes 60 kilometrů vzdálený Žďákovský most pro auta nad 6 tun neschválila policie kvůli havarijnímu stavu mostu, který čeká oprava. ŘSD věří, že se opravy dočká příští rok, kolik to bude stát, zatím nechce vyčíslit.

Opravy silnic se zbrzdí i na Karlovarsku

Stamiliony korun budou letos chybět Karlovarskému kraji na opravy silnici. Jejich stav přitom už roky kritizují hlavně řidiči v Krušných horách. Kraj kvůli chybám v projektech nemůže čerpat evropské dotace. Bez nich ale silnice nedokáže opravit.

Antonín Bruštík a Veronika Kabátová k silnicím (zdroj: ČT24)