Moravskoslezský kraj se opět halí do smogu

Ostrava - Lidem v Moravskoslezském kraji se opět špatně dýchá. Od včerejška se tam výrazně zhoršily rozptylové podmínky. Téměř na všech měřících stanicích v regionu je téměř dvojnásobně překročen imisní limit pro polétavý prach. Třeba v Havířově je polétavého prachu v ovzduší třikrát víc, než je povolený limit. Ten nebyl v kraji překonán pouze na stanicích v Třinci na Frýdecko-Místecku.

„Předpokládáme, že v Moravskoslezském kraji dnes budou průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu překračovat imisní limit místy až dvojnásobně,“ uvedli meteorologové. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou podlimitní, nicméně kvalita ovzduší je podle meteorologů velmi špatná.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v zemi i Evropě. Špatné rozptylové podmínky jsou v regionu na podzim a hlavně v zimě. Za znečištění ovzduší může místní průmysl, ale také doprava a kotle v rodinných domech, nezanedbatelný vliv mají i škodliviny přicházející ze sousedního Polska.