Zranění z francouzského autobusu se vracejí domů, pět jich musí zůstat

Plzeň – Sanitky z plzeňské fakultní nemocnice odvezly brzy ráno čtyři dětské pacienty z havarovaného francouzského autobusu, po poledni je v sanitkách a mikrobusech následovalo dalších čtrnáct. Auty dojeli na pražské letiště, dále pokračovali letecky. Všichni jsou ve stabilizovaném stavu, mohli se tedy vrátit domů. V nemocnici tak zůstává posledních pět lidí, čtyři dospělí a jedno dítě, kterým zdravotní stav převoz do Francie ještě neumožňuje.

Zraněné během dne odnesla z letiště do Francie dvě letadla. Jako první se na cestu z plzeňské nemocnice domů vydala čtveřice dětí s úrazy nohou, které na pražské letiště odvezly sanitky. Kolona tří mikrobusů a další sanitky v doprovodu policie vyrazila po poledni na cestu na letiště se čtrnácti dalšími lidmi, kteří utrpěli zranění při pondělní nehodě autobusu – mají většinou oděrky v obličeji nebo lehký otřes mozku. Spolu s dětmi, které se účastnily nešťastného výletu remešského gymnázia do Prahy, cestují i jejich rodiče, kteří do Plzně po havárii dorazili, a lékaři francouzské pojišťovny.

Pět pacientů, kteří zůstávají v nemocnici, mají středně těžká až těžká poranění a jejich transport do Francie není zatím vzhledem k jejich zdravotnímu stavu možný, uvedla náměstkyně ředitelky nemocnice pro ošetřovatelskou péči Andrea Mašínová. „Jsou ve stabilizovaném stavu, ale jejich odjezd je spíše otázkou dnů, ne-li týdnů,“ dodala. V nemocnici zůstává řidič havarovaného autobusu, dítě s poraněním pánve a tři dospělí, kteří studenty doprovázeli.

Po pondělní havárii francouzského autobusu se studenty víceletého gymnázia Notre-Dame v Remeši u Rokycan hospitalizovala fakultní nemocnice 23 lidí. Jedna studentka nehodu nepřežila, 17 pasažérů, kteří nebyli zraněni, popř. utrpěli pouze šrámy, odjelo po lékařské prohlídce domů už v pondělí. V autobuse, který vezl děti na školní výlet do Prahy, cestovalo 41 lidí, z toho 36 studentů. Zraněné bezprostředně po události navštívil francouzský velvyslanec Pierre Lévy, francouzský prezident François Hollande potom vyjádřil soustrast rodině zesnulé dívky a poděkoval „českým úřadům za veškerou pomoc, kterou poskytly v reakci na toto drama“.

Proč k dramatu došlo, stále není jasné. Zájezdový autobus v pondělí ráno vyjel z dálnice D5, spadl na silnici do Rokycan, která dálnici podjíždí, a narazil do protějšího svahu. Na místě nebyly patrné známky brzdění. Řidiče, který utrpěl vážná zranění, zatím nemohla policie vyslechnout a zatím nedokáže říct, jakou příčinu nehoda měla.

Většina dětí z havarovaného autobusu odjela z nemocnice (zdroj: ČT24)