Rýchorskou boudu krkonošská správa konečně udala, otevře v květnu

Žacléř (Trutnovsko) – Rýchorská bouda ve východních Krkonoších se v květnu může vrátit k plnému provozu. Od loňského podzimu nenabízí Správa Krkonošského národního parku ubytování ani doprovodné ekologické programy. Na provoz boudy už nemá peníze a dosud hledala nájemce. To se konečně podařilo, Rýchorskou boudu bude provozovat majitelka velkoúpského penzionu Supraphon Alena Dušková.

Nová nájemkyně chce od 1. května na Rýchorské boudě nabízet občerstvení – zprvu bufetové, později i restauraci – a také ubytování. Slibuje nízké ceny. „Plánujeme se zaměřit na školní skupiny, na sportovce, ale třeba i rodiny s dětmi. Pokusíme se navázat na dřívější programy s ekologickou tematikou a nabídnout je i našim klientům,“ uvedla Alena Dušková. Kvůli fyzickému předání objektu však předtím bude Rýchorská bouda několik dnů uzavřena.

Správa KRNAP v boudě provozovala středisko ekologické výchovy od roku 1976, zájem škol o ni však v poslední době upadal. Od podzimu proto nechala parková správa otevřený pouze bufet a nouzové ubytování. Provoz chaty v minulých letech správa dotovala zhruba 2,5 milionu ročně.