Krátký termín, málo barev – radnice se pustily do pražského územního plánu

Praha – Radnice pražských městských částí si stěžují na příliš krátký čas, který dostaly na připomínky k návrhu zadání nového územního plánu hlavního města. Na vyjádřen dostaly 30 dní, představitelé čtvrtí jsou přesvědčeni, že tak nestihnou návrh včas prozkoumat, natož pak projednat s veřejností. Nelíbí se jim také zjednodušení plánu, ze kterého zcela zmizí některé kategorie. Vedení města tvrdí, že je to proto, aby tvorbu plánu neprovázela korupce.

Na vyjádření k návrhu zadání územního plánu dostaly pražské městské části 30 dnů. Zástupci radnic jsou přesvědčeni, že je to příliš málo. „Nestihnu se jako laik na územní plán zeptat odborníků, ani vyslechnout veřejnost,“ poukázal místostarosta Prahy 4 Jiří Bodenlos (ČSSD). Stejně smýšlejí i představitelé některých dalších městských částí. „Postup takového charakteru je neadekvátní vůči závažnosti problematiky,“ uvedla místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová (SZ). Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) není možné řádně se vyjádřit „k tak zásadní věci“. „Plán není možné spláchnout do 30 dnů jako vyhlášku o psích exkrementech,“ srovnal starosta Prahy 1.

Náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček (TOP 09), který na přípravu nového územního plánu dohlíží, ovšem odmítá, že by mohl radnicím dát jinou lhůtu na vyjádření k návrhu zadání. „Je to podle zákona,“ upozornil s tím, že se magistrát vůbec nesmí zabývat připomínkami, které mu přijdou příliš pozdě.

Kromě termínu na vyjádření se ale radnice pustily i do návrhu zadání samotného. Vedení města navrhlo zásadní zjednodušení územního plánu, kdy z dvaceti druhů území vzniknou pouhé čtyři – jednotlivé barvy budou znázorňovat lokality produkční, obytné, rekreační a krajinné. Podle náměstka Hudečka doplní mapu kniha, ve které bude každá lokalita podrobně popsána, například určí, jak vysoké domy mohou kde být.

Radnicím se ale například nelíbí, že kvůli zjednodušení zanikne samostatné vyznačení izolační zeleně v okolí silnic a nadále bude zakreslena jako nedílná součást samotné silnice. „Vlastník tak bude moci tyto komunikace jakkoli rozšiřovat, aniž by byl povinen udržovat izolační zeleň, což povede ke zhoršení již tak špatné situace podél těchto komunikací,“ uvedl Petr Štěpánek (SZ), zastupitel Prahy 4, kterou prochází například Jižní spojka, ulice 5. května nebo Spořilovská ulice. Praha 3 chce rovnou navrhnout opětovné zvýšení počtu kategorií, sdělil mluvčí radnice Stanislav Kněnický.

Tomáš Hudeček ale za nízkým počtem „barviček“ v územním plánu stojí. „Jednoduchost územního plánu je základním protikorupčním mechanismem,“ uvedl. Nový územní plán má být jednodušší a stanoví pouze maximální zátěž území, regulaci ploch bude mnohem více provádět slovy než barvami. Územní plán bude mít dvě vrstvy, takzvaný metropolitní plán a lokální.