Květináče, které vadí památkářům, Praha 5 po pokutě přestěhuje

Praha – Betonové květináče, jejichž rozmístění ve smíchovských ulicích kritizovali městští památkáři a udělili kvůli nim Praze 5 pokutu, městská část přemístí jinam. Magistrátnímu odboru památkové péče se nelíbí, že je 98 květináčů na památkově chráněných místech, městská část je ovšem dosadila, aniž by jí to památkáři dovolili. Radnice teď nechá betonové nádoby přemístit jinam, aby už památkovou zónu nenarušovaly.

Až pokuta 147 tisíc korun přiměla radnici Prahy 5 zabývat se připomínkami městských památkářů k umístění 98 z celkových 245 obřích květináčů. Stojí na Hořejším nábřeží a ulicích Svornosti a Strakonická, které jsou součástí Pražské památkové rezervace (v případě nábřeží), resp. památkové zóny Smíchov (v případě ulic). Vedení městské části se nyní rozhodlo přestěhovat problematické květináče jinam.

Stěhování květináčů kritizovaných památkáři rozšíří skupinu květináčů, kterou radnici donutili přestěhovat občané Prahy 5, jimž některé květináče překážely na chodníku. „Počítáme, že všechny budou přestěhovány zhruba za měsíc. Jednáme s památkáři, rádi bychom je tam ještě chvíli nechali, než pro ně najdeme definitivní umístění, abychom je nestěhovali dvakrát,“ řekla mluvčí radnice Ivona Kratochvílová.

Podle mluvčí Kratochvílové nezatíží přestěhování dalších květináčů radniční pokladnu. „Stačí na to peníze z rozpočtu akce,“ ubezpečila.

Obří květináče na stromky a keře nechala Praha 5 rozmístit do frekventovaných ulic loni v létě. Úřad městské části však narazil u občanů, kterým se květináče nelíbí a dokonce donutili radnici k přemístění části z 245 nádob. Městská část přesto na projekt, který má zlepšit životní prostředí, zřejmě dostane 16 milionů korun z Evropské unie, dalších 1,5 milionu korun doplatí ze svého.