Únik čpavku na stadionu v Rosicích

Rosice - Únik čpavku na zimním stadionu likvidovali hasiči v Rosicích na Brněnsku. Na místo povolali i speciální mobilní laboratoř. Policie vyklidila halu i nejbližší okolí, nikdo nebyl zraněn. Havárii způsobilo prasklé potrubí pod ledovou plochou.

Co přesně se na stadionu stalo, se vyšetřuje. Vše nasvědčuje tomu, že při plánované rekonstrukci staré technologie chlazení se uvolnil čpavek, který unikl do prostor haly. Na místě bylo v tu chvíli osm dělníků, kteří opravy prováděli. Ještě před příjezdem hasičů začali zkrápět unikající nebezpečný plyn vodou, aby se nerozšířil do okolí.

Hasiči museli na místě zasahovat ve speciálních protichemických oblecích. Kvůli vysoké koncentraci nebezpečného plynu se dokonce rozbil měřicí přístroj. „Jeden z našich detektorů to nevydržel,“ potvrdil mluvčí hasičského sboru Jaroslav Mikoška. Mimo areál ale odborníci z mobilní laboratoře nedovolené koncetrace nenaměřili. Nebyl tak důvod evakuovat okolní domy. Policie pouze uzavřela část parkoviště v bezprostřední blízkosti stadionu.

Z vnitřku stadionu hasiči vytlačili pomocí přetlakových ventilátorů kontaminovaný vzduch na sousední pole. Díky příznivým povětrnostním podmínkám to proběhlo bez problému. „Čpavek jsme vytlačili mimo obytnou zástavbu. Vítr foukal tak, jak jsme potřebovali, došlo k takovému ředění, že nebezpečí pro okolí nenestalo,“ dodal mluvčí. Ze stadionu hasiči také odčerpali asi 400 litrů kontaminované vody, zbytek zasypali sorbentem.

Reportáž Jakuba Ščurkeviče (zdroj: ČT24)