Podaří se restartovat liberecký knižní veletrh?

Liberec - Oblíbený třídenní Veletrh dětské knihy v Liberci se nedaří obnovit. V Evropě ojedinělá přehlídka dočasně skončila kvůli nedostatku peněz. Letos ji nahradil alespoň jednodenní, ovšem daleko skromnější festival.

Setkání s autory, přednášky a zaplněné výstaviště - slavná minulost veletrhu, na který chodilo až 10 000 lidí. Jenže bez podpory státu jej pořádat nelze. Loni ministerstvo kultury přispět odmítlo, letos pořadatelé nestihli žádost zaslat včas. „Poslali ji v lednu letošního roku, grantová komise uzavírala 31. října,“ potrzuje mluvčí ministerstva kultury Lenka Brandtová.

Že se festival i přesto koná, proto považují pořadatelé za úspěch. „Je tu výstava ilustrátorů, probíhá festivalový den dětské knihy, besedy s autory,“ popisuje hlavní organizátorka Dagmar Helšusová. Letos musela vystačit s pouhými 70 tisíci korunami. Díky nim se ale mohlo s knížkami seznámit 750 libereckých školáků.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Jedním z lákadel festivalu je možnost setkání s autory dětských knížek. Například spisovatel Jiří Kahoun jich představil hned několik. „Říká se, že děti v poslední době moc nečtou, ale dnes mě přesvědčily, že čtou,“ říká spisovatel.

A právě proto je snaha přivést vydavatele do Liberce znovu. Pokud budou úspěšná už započatá jednání na ministerstvu kultury, mohl by se veletrh dokonce konat ještě letos. V opačném případě jsou pořadatelé odhodláni uspořádat jej příští rok.