Nemocnice v Nymburku a Městci se spojovat nebudou

Střední Čechy - Z plánovaného spojení nemocnic v Nymburku a Městci Králové sešlo. Města dělí 20 kilometrů i představy, jak přesně by zdravotnická zařízení měla spolupracovat. Fúze měla ušetřit a posílit jejich pozici u pojišťoven. Radnice se teď liší i v názoru, komu konec projektu uškodí.

Ještě koncem loňského roku se spojení nemocnic v Nymburku a Městci Králové zdálo být hotovou věcí. Plány společného podniku ale končí neshodou. „Pozitiva by převážila v tom, že bychom byli silnějším partnerem při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami,“ říká ředitelka nymburské nemocnice Alice Opočenská.

Zatímco Nymburk chtěl vytvořit jednu firmu, Městec Králové uvažoval spíš jen o spolupráci mezi nemocnicemi, a z fúze sešlo. Mimo jiné proto, že zdejší nemocnice hospodaří se ziskem, zatímco nemocnici v Nymburku letos hrozí ztráta 11 milionů. „Toto je i důvod, proč nemáme potřebu se spojovat pod jedno IČO,“ potvrzuje starosta Městce Milan Pavlík (ČSSD).

Městec Králové nabídnul volnější spolupráci. Třeba společné, tedy levnější nákupy. Odpověď už nedostal. Vyjádření, že samostatná nemocnice bude mít problémy, město odmítá. Spojení podporovala i Všeobecná zdravotní pojišťovna. „Docházelo by k vhodnému doplňování struktury péče v obou těchto zařízeních a v daném regionu,“ uvedl ředitel pobočky VZP pro Prahu a Středočeský kraj Pavel Pivrnec.

Podobné projekty zatím pokračují jinde, o fúzi uvažují turnovská, liberecká a případně taky frýdlantská nemocnice nebo zařízení v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)