Unikátní systém chodeb kláštera v Plasích prochází průzkumem

Plasy - Klášter v Plasích na severním Plzeňsku se proslavil zejména díky důmyslnému systému podzemních chodeb. V souvislosti s opravou barokního schodiště slavného Jana Blažeje Santiniho teď probíhá jejich průzkum. Odborníci ve spolupráci s památkáři budou následujícího půl roku pečlivě sledovat i změny hladiny vody pod klášterem nebo působení změn vlhkosti a teploty na schodištní konstrukci.

Bez vody se stavba zřítí, říká latinský nápis v základech kláštera. Mnoho vody však může i škodit. Nyní se památkáři snaží cenné Santiniho schodiště zachránit. V klášteře teď nechybí ani nejmodernější čidla a elektronické vybavení, jež pomáhají poznat fungování důmyslně navržených podzemních chodeb, přivádějících vodu nebo vzduch. Jejich systém byl totiž v minulosti narušen.

„Původně jsme mívali v budově dvě reprezentativní schodiště, ale jedno z nich muselo být již na konci 19. století sneseno, a pokud bychom se nezačali starat o ten vodní a větrací systém, znova pokračovat ve výzkumech, tak by stejný osud hrozil i schodišti v jižním traktu,“ uvedla Sylvie Kročáková, zástupkyně správce kláštera Plasy.

Klášterní budovy stojí na dřevěném roštu, který je podepřený 5 100 dubovými piloty. Dřevo, které ve vodě ztvrdne jako beton, však na vzduchu trouchniví a znečištění vody zas může způsobit hnilobu. Ani vodotrysky nad takzvanými vodními zrcadly nevznikly v klášteře jen pro ozdobu, paradoxně pomáhají stavbu vysušit, říká Pavel Duchoň, správce kláštera. Práci památkářů mohou sledovat i návštěvníci kláštera, a to až do podzimu.

David Růžička k průzkumu chodeb v Plasích (zdroj: ČT24)