Lidé přišli k Vltavě podpořit sdružení Cesta domů

Praha – Minutová jízda na rotopedu u břehu Vltavy na podporu občanského sdružení Cesta domů je jednou z akcí, které se o víkendu odehrávají v Praze v rámci festivalu Město na kole.

Na náplavce Na Františku se dnes nejezdí jen na obyčejných kolech. Za minutu jízdy na rotopedu dostane občanské sdružení Cesta domů tolik korun, kolik pomyslných metrů dobrovolníci ujedou. Cesta domů je domácí hospic, tedy zdravotnické zařízení, které poskytuje péči lidem na konci života v jejich vlastním domově.

Účet za kilometry najeté na rotopedu vyplatí Cestě domů Nadace ČEZ. I tato drobná pomoc od elektrárenského giganta je pro sdružení ovšem důležitá. „V České republice mobilní specializovaná paliativní péče není krytá ze zdravotního pojištění, takže my musíme každý rok sehnat zhruba 18 milionů korun od dárců,“ informoval Marek Uhlíř z OS Cesta domů.

Reportáž Michaly Komrskové (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří se přijeli podívat na festival Město na kole, tak přesedali z kol skutečných na ta stacionární a získali tak pro Cestu domů alespoň pár korun. Stacionární kola pro Cestu domů jsou na pražské náplavce Na Františku do zítřejších odpoledních hodin.