Špátovu tvorbu doplnil zapomenutý dokument Neděle

Nové Město nad Metují - Neznámý dokument kameramana a režiséra Jana Špáty se našel při úklidu v kině v Novém Městě nad Metují. Film „Neděle“ je 70milimetrový. Jan Špáta ho natočil před 48 lety. A je to zřejmě jediný film největšího formátu natočený v Československu.

Pod hromadou nepořádku ve skladu kina v Novém Městě ležely desítky let plechové krabice. Byly to dvě kopie neznámého dvanáctiminutového dokumentu Neděle. Jan Špáta ho natočil v 65. roce obří sedmdesátimilimetrovou kamerou. Atmosféru neděle zachytil v kraji dětství kolem Hronova a Náchoda.

Jednu kopii půjčili Novoměstští do kina v Krnově, kde právě probíhá festival 70milimetrových filmů. Nikdo už neví, jak se Jan Špáta dostal k drahému formátu 70 milimetrů, na který tehdy natáčeli umělci hlavně v Americe. Těžkou kameru prý testoval pro studio Barrandov.

Jan Špáta natočil 114 autorských dokumentů. Zemřel v roce 2006. Špátův dokument mohou v původním formátu promítnout už jen tři poslední kina v Česku, která mají 70milimetrový projektor. Ve Zlíně, ve Varnsdorfu a v Krnově.

Vlastimil Weiner k objevu Špátova dokumentu Neděle (zdroj: ČT24)