Při nehodě v Praze 10 zraněno šest lidí, řidiče vypátral až policejní pes

Praha - Opilý třiadvacetiletý řidič narazil v Praze 10 v ulici V Korytech do městského autobusu linky číslo 195. Policisté mu naměřili téměř dvě promile alkoholu. Řidič se z místa nehody i přes svá zranění pokusil utéct. Policistům se ho podařilo vypátrat až s pomocí policejního psa. Poraněný je i jeho spolujezdec a čtyři cestující z autobusu.

„Jel jsem normálně ve svém pruhu a auto se zničehonic objevilo v protisměru a narazilo čelně do mě. Řidič se nesnažil vůbec brzdit ani se mi vyhnout,“ konstatoval řidič autobusu. 

Řidič osobního auta zraněným neposkytl první pomoc, nýbrž utekl. Jeho spolujezdec přitom zůstal ve voze zaklíněn. Po vyproštění skončil se středně těžkými zraněními v péči záchranářů.

Opilý řidič narazil do autobusu (zdroj: ČT24)

S pomocí služebního psa policisté po řidiči pátrali – zadrželi ho už po několika minutách. „Dechová zkouška ukázala přes 1,9 promile alkoholu,“ uvedla Zoulová. Příčiny a okolnosti nehody budou ale policisté ještě prošetřovat. Ulice V Korytech byla kvůli nehodě na desítky minut neprůjezdná.

Jak předcházet nehodám mladých řidičů? Dopravní experti mají tipy ze zahraničí

Mladí řidiči podle odborníků čím dál více přeceňují své schopnosti a stojí za řadou zbytečných kolizí. Každou pátou nehodu na českých silnicích loni zavinil řidič ve věku od 18 do 29 let. Příčina - nezkušenost, rychlost a právě alkohol.

Inspiraci, jak předejít nehodám mladých, hledají dopravní experti hlavně v zahraničí. Tam se osvědčily třeba slevy na nealkoholické pití pro abstinující řidiče v klubech a na diskotékách. Odborníci taky navrhují zavést pro mladé takzvané řidičáky na zkoušku, a to na dva roky.