Šest obcí má nové zastupitele

Praha - Šest českých obcí si v sobotu zvolilo nová zastupitelstva. Mimořádné komunální volby se konaly v Plzeňském kraji, ve Středočeském a k urnám znovu zamířili také na Opavsku a na Jičínsku. Komuální volby se budou konat ještě v dalších jedenácti obcích.

Dosavadní starosta Strenic na Mladoboleslavsku Jiří Kaulfus, který čelí obvinění ze zpronevěry, v nových komunálních volbách neuspěl. Kaulfus podle kriminalistů zneužil ve svůj prospěch obecní peníze a úvěr na opravy obecního majetku. Lídr kandidátky Pro rozvoj obce Strenice obvinění odmítá a věří, že se očistí. V práci ve vedení obce chtěl pokračovat, voliči mu to ale neumožnili. Dali přednost konkurenčnímu sdružení Pro obec Strenice, z Kaulfusova uskupení se do nového pětičlenného zastupitelstva probojoval pouze jediný kandidát. K volbám přišlo 85 procent voličů.

Lidé ve středních Čechách v sobotu vybírali nové zastupitele také v Barchovicích na Kolínsku, kde volby přilákaly téměř 77 procent lidí. V Barchovicích zvítězili nezávislí kandidáti s 61 procenty platných hlasů, v obecním zastupitelstvu obsadí tři křesla. Konkurenční Sdružení nezávislých kandidátů pro obce Barchovice, Hryzely, Radlice získalo dva mandáty.

Nová zastupitelstva si volili v sobotu také obyvatelé dvou obcí v Plzeňském kraji. V Hnačově na Klatovsku se sestavením jediné kandidátky zřejmě vyřešily dlouhodobé spory mezi dvěma sdruženími nezávislých kandidátů. Volby se zde konaly za poslední čtyři roky už čtyřikrát. Loni například hned dvoje. Nyní už kandidovalo jedno sdružení, složené z kandidátů obou dříve soupeřících stran. Kandidátku SNK Hnačov přišlo podpořit 58,06 procenta z  celkových 93 voličů. Podobně jednoduchou volbu měli i obyvatelé Újezdu nade Mží na severním Plzeňsku. Kandidovalo zde jedno Sdružení nezávislých kandidátů. I tak ale přišlo volit 87,01 procenta z celkových 77 voličů v obci.

Redaktor Zdeněk Mlnařík informuje o volbách v Hnačově (zdroj: ČT24)

V obci Choteč na Jičínsku se nové volby konaly poté, co vloni v září rezignovala na své posty čtveřice zastupitelů. Zastupitelé svůj krok zdůvodnili dlouhodobými rozdíly v představách o vedení obce. Nové komunální volby vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů Chotečáci, které získalo všech sedm mandátů. Další čtyři nezávislí kandidáti v sobotních volbách neuspěli. Voleb se v obci zúčastnilo 65,54 procenta voličů.

V sobotu šli volit i obyvatelé Nových Lublic na Opavsku. Vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů pro změnu Nových Lublic, za které kandidovali dosavadní místostarosta Libor Kotlář a všichni tři radní. Sdružení dostalo 73,12 procenta hlasů a v zastupitelstvu bude mít 11 křesel. Sdružení nezávislých kandidátů dosavadního starosty Jana Škrobánka propadlo. Získalo 26,87 procenta hlasů a jen čtyři křesla v patnáctičlenném zastupitelstvu.

V dalších jedenácti obcích, kde se rovněž rozpadlo zastupitelstvo, by se měly volby konat 20. července.