Jablonecký bulvár 5. května bude konečně dokončen

Jablonec nad Nisou – Po dvanácti letech už nic nebrání dokončení bulváru 5. května v Jablonci nad Nisou. Skončila totiž demolice posledního domu, který mu stál v cestě. Vize města, že tu vznikne reprezentativní lokalita, se ale nenaplnila. Investoři totiž o Jablonec nemají zájem. Bulvár je tak plný proluk, které zůstaly po zbořených domech.

12 let objížděli řidiči dům číslo 9. Frekventovaná silnice první třídy se tu zužuje na 10 metrů, tedy o více než polovinu. Demolici bránily spory o výkup domu. Město za něj nabízelo 4 miliony korun, majitelé ale chtěli třikrát tolik. Spor nakonec skončil dohodou, město za dům zaplatilo 6 milionů a přidalo další objekt v ceně 1,5 milionu – to vše proto, aby stavba mohla jít k zemi.

První domy tu šly k zemi už v roce 1999. Celkem šlo o 30 objektů. 14 let poté jsou proluky stále prázdné a reprezentativní bulvár zůstal jen na papíře. Město si od demolic slibovalo zatraktivnění dolního centra. Proluky měly zaplnit moderní obchodní nebo bytové domy. Realita je ale jiná. Na bulváru vyrostla jedna jediná budova.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

„Škoda domů, které byly historicky cenné, protože jak je vidět, tento prostor nikoho neuchvátil,“ nechal se slyšet opoziční zastupitel Jablonce nad Nisou Jindřich Berounský (ČSSD). Primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS) říká, že pro město jde o rozvojové území.

Úprava bulváru je největší stavební akcí v moderní historii města. Rozšíření silnice a výstavba dvou kruhových objezdů přišla na skoro 100 milionů korun.