Výkyvy teplot posely silnice dírami. Co dělat, když v nějaké skončíte?

Praha - Do čtvrtka dvacítky, pak se vrátí sníh. Taková je předpověď počasí na tento týden. Podle expertů jsou za výraznými výkyvy teplot změny klimatu. Časté kolísání teplot ale nesvědčí nejen lidem, ale i silnicím. Výmolů na cestách je až o 15 procent více než touto dobou v loňském roce. Když si ale poškodíte auto ve výmolu, povinné ručení vám nepomůže.

Aprílové počasí pokračuje. Zatímco minulý týden bylo kolem osmi stupňů, tento čtvrtek bude letních 24 a pak se zase výrazně ochladí. Na horách se dokonce očekává sněžení. Výrazné kolísání teplot se ale odrazilo i na stavu silnic. Voda mrzla, pak zase roztávala a na silnicích se vytvářely další a další díry. Přehlídka rozbitých silnic je dostupná například na webu vymoly.cz. Fotografie tam zasílají přímo řidiči jako podnět pro silničáře.

A co ale dělat, když si na podobném výtluku auto poškodíte? Máte dvě možnosti. Můžete uplatnit škodu buď z havarijního pojištění, nebo z pojištění odpovědnosti správce komunikace. V obou případech je potřeba zajistit dostatek důkazních materiálů – tzn. fotodokumentaci poškozeného vozidla, stavu vozovky, zajistit dostatečný popis situace, času a místa, kde se nehoda stala, a důležité jsou i svědecké výpovědi, říká Marcela Kotyrová, mluvčí Asociace českých pojišťoven.

Havarijní pojištění má pouze 18 procent řidičů

Pokud je ale výmol označený značkou, která na špatný stav vozovky upozorňuje, tak od správce komunikace řidič odškodnění nedostane. Stavu vozovky má totiž přizpůsobit jízdu. Havarijní pojištění, ze kterého by škoda na autě zaplacena být měla, má ale v současné době pouze 18 procent řidičů. Od správce komunikace je navíc proces likvidace škody mnohem delší oproti řízení s havarijním pojištěním.

O odškodnění lze požádat bez ohledu na to, zda nehodu šetřila policie. Pojišťovny posuzují případ na základě předložených důkazních materiálů, dodává Kotyrová. Likvidátoři ale důkladně zkoumají, zda poškození nebylo způsobeno už dříve, tedy zda se nepokoušíte o podvod.

Případů s poškozením auta na rozbité komunikaci každoročně přibývá, nárůst je každým rokem asi třetinový a případů kolem tisíce ročně. Co se týká výmolů na pražských silnicích, TSK je slibuje opravit do června. Na práce má vyhrazeno 180 milionů, což je podle ní částka na opravu všech rozbitých úseků dostatečná.