Žadatelé o dotace z ROP SZ vyzývají vládu: Pomozte obnovit proplácení

Ústí nad Labem - Žadatelé o dotace z Regionálního operačního programu Severozápad (ROP SZ) žádají vládu, ministerstva a Regionální radu ROP SZ, aby se přičinily o snížení pokuty, kterou navrhuje Evropská komise kvůli chybám v dotačních projektech. Vyplývá to z dnešního setkání žadatelů s vedením Ústeckého a Karlovarského kraje a Regionální rady ROP SZ.

Proplácení dotací z ROP SZ je od loňska pozastavené. Desítkám žadatelů, kteří čekají na proplacení schválených dotací, to působí potíže. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) uvedl, že pokud by proplácení dotací nebylo obnoveno, kraj pravděpodobně žadatelům z řad malých obcí nabídne nějakou formu pomoci. „Malým obcím, případně malým podnikatelům, kterým by hrozila likvidace, bychom se snažili pomoci. Konkrétní ale zatím nemohu být. Situace ještě nenastala, bylo by to i na schválení zastupitelstva,“ řekl Bubeníček.

Aby bylo obnovené proplácení dotací, je třeba nejprve zaplatit korekce

Žadatelé nyní z ROP SZ čekají na zhruba jednu miliardu korun. „Jak se budou projekty postupně dokončovat, bude se dlužit až 4,5 miliardy. V této sumě figuruje Ústecký kraj jako žadatel přibližně 920 miliony korun,“ řekl předseda Regionální rady ROP SZ Petr Navrátil. V Ústeckém kraji je 22 žadatelů z řad obcí, dohromady jejich pohledávky představují více než jednu miliardu korun. „Soukromých firem je 17 za 423 milionů, velkým žadatelem jsou i České dráhy s 228 miliony,“ dodal Navrátil.

Ústecký kraj odpovědnost za pochybení odmítá

Navrátil připomněl, že pro opětovné spuštění proplácení dotací je nutné se dohodnout, kdo zaplatí korekci, kterou požaduje EK. Kvůli chybám při vyplácení dotací z ROP SZ žádá uhradit pokutu 2,6 miliardy korun, Ústecký kraj by měl z této sumy zaplatit asi 1,36 miliardy. Zastupitelé Ústeckého kraje v březnu odhlasovali, že kraj pokutu platit nemá. Vedení Ústeckého kraje odmítá, že by odpovědnost za pochybení v ROP SZ ležela jen na krajích.   

Z dnešního jednání vzešlo prohlášení, ve kterém žadatelé vyzývají vládu, ministerstvo financí a pro místní rozvoj a Regionální radu ROP SZ, aby využily veškeré možnosti, které povedou k obnovení zadržovaných dotací v obou dotčených krajích. Dalším požadavkem je také snaha o „zreálnění finální částky finanční opravy navržené Evropskou komisí aktivní komunikací a jednáním s evropskými orgány“.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)