Cyklostezky ve Středočeském kraji jsou nekvalitní, přesto přibydou další

Kladno – Ve Středočeském kraji dojde k dalšímu budování cyklostezek i přesto, že ty stávající se potýkají s problémy. Mnohým z nich chybí dostatečné značení či mají na některých místech nekvalitní povrch. Krajská rada i tak dala zelenou dalšímu budování cyklistických tras ve středních Čechách. Města a obce naproti tomu na výstavbu peníze nemají.

Středočeský kraj od investic do budování cyklostezek neupouští i přesto, že zkontroloval tři úseky cyklostezek na Kladensku a zjistil řadu pochybení. „Na jednotlivých úsecích chybí například značení cyklostezek nebo je špatně udělaný jejich povrch,“ uvedla mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová.

Například výstavba cyklostezky za obcí Dobrá Voda stála 7 milionů korun. Cyklisté se sem ale nehrnou. Trasa totiž vede odnikud nikam a je pouze vysypaná štěrkem. „Dodavatel byl na to v rámci kontrol upozorněn a musí tyto nedostatky odstranit,“ dodala Mertinová.

Cyklostezka na Karlštejn zatím v nedohlednu

Zájem na vybudování cyklostezky mají obce na Berounsku kolem hradu Karlštejn. Z obce Srbsko směrem na Beroun cyklostezka vede. Opačným směrem, tedy k hradu Karlštejn, ale stále chybí. Cyklisté se tak k památce dostávají po úzké a velmi frekventované silnici. Vyhýbat se autům a kamionům je často nebezpečné. „O dotaci bychom mohli požádat jako obec, ale byla by tam určitá spoluúčast, což by obec nebyla schopna splatit,“ podotkl starosta Srbska Jaroslav Bastl.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)