Praha podala žalobu kvůli vysokému nájmu za Škodův palác

Praha - Pražský magistrát podal žalobu na majitele Škodova paláce kvůli výši nájmu. Za sídlo většiny svých úředníků platí magistrát ceny téměř třikrát vyšší, než je na trhu obvyklé – 200 milionů korun ročně.

Smlouvu uzavřel magistrát v roce 2007 na nestandardních dvacet let. „Rádi bychom dosáhli toho, aby Praha platila nájemné v čase a místě obvyklé,“ sdělil náměstek primátora Pavel Richter (TOP 09).

Vlastníkem Škodova paláce má být podle smlouvy společnost Copa Retail, tu ale před lety podnikatel Sebastian Pawlowski prodal firmě Guyana Holding sídlící v Lucembursku. Její majitel se nedá dohledat. Podle právníka a viceprezidenta Asociace realitních kanceláří Miroslava Dudy je smlouva šitá pronajímateli na míru a bude velmi těžké se z ní vyvázat.

Bývalý primátor Prahy Pavel Bém, za jehož působení byla smlouva podepsána, to ale odmítá. „Jednalo se o řádně proběhlé otevřené řízení. Žádné zakázky z ruky do ruky,“ napsal v textové zprávě. Jenže jednou z podmínek výběrového řízení bylo, aby kanceláře byly umístěny do deseti minut chůze od sídla magistrátu na Mariánském náměstí – to ale splnil jen Škodův palác sídlící v nedaleké Jungmanově ulici. „Podmínka, na kterou bylo vypisováno výběrové řízení, byla zcela účelová,“ domnívá se Duda.

Spor o Škodův palác (zdroj: ČT24)

Bez ohledu na výsledek sporu magistrát stěhování ze Škodova paláce neplánuje. Zaměstnanci původně sídlili ve více než třech desítkách budov po celé metropoli. Magistrát odhadoval, že sestěhováním a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun. Později ale přiznal, že je pronájem Škodova paláce pro město nevýhodný.

Ještě před podáním žaloby nabízela firma Copa Retail městu slevu na nájemném ve výši 35 procent, ale pod podmínkou prodloužení smlouvy na dalších 15 let. To magistrát odmítl.