V Telči budou učit řemeslníky šetrně restaurovat památky

Telč - Řemeslníci a stavební firmy se budou učit, jak správně opravovat památky. Národní památkový ústav v Telči právě zahajuje unikátní projekt. Chce zlepšit kvalitu stavebních prací a také naučit stavebníky rozpoznat historicky cenné detaily. Programem by měla v příštím roce projít asi stovka řemeslníků z Vysočiny. Účast budou mít zdarma, semináře zaplatí Evropský sociální fond.

Národní památkový ústav chce pomocí odborných seminářů stavebníky naučit uvažovat jinak. Například je upozorní na to, že cenná nástěnná malba může být zachována, jen když si jí řemeslník včas všimne. „Je takovou největší chybou odstraňování omítek, které se zdají dožilé a degradované, může jít kolikrát o omítky historické a velmi cenné,“ uvedl garant projektu Petr Severa z Národního památkového ústavu Telč.

Památkáři tvrdí, že profesionalita a úroveň řemeslníků pracujících na památkově chráněných objektech často není ideální a chtějí to změnit. Jedním ze školitelů a odborných garantů bude také restaurátor Pavel Procházka. „Stane se, že třeba elektrikář povede instalaci přes nástěnnou malbu a mám takové zkušenosti, že dojde například i ke zničení památky,“ upozorňuje.

Moderní materiály nemusí být pro restauraci památek nejlepší

Památkářům také velmi často vadí použité stavební materiály. Ne vždy podle nich platí, že co je moderní, je také vhodné pro opravu památek. „Největším nebezpečím památek je, že když je potřeba šetřit, použijí se hotové pytlované směsi úplně běžných značek určených pro běžnou výstavbu,“ dodal Severa.

Památkáři teď připravují studijní materiály a hledají lektory. Odborné semináře začnou až v příštím roce. Natáčet se mají také instruktážní videa. „Budou se zabývat speciálnějšími postupy obnovy a tyto zhruba tři až pěti minutové sekvence budou umístěny na webu pro tento projekt vytvořeném,“ konstatoval Severa.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)