Hasiči v Otrokovicích a na Olomoucku se zabývali únikem chemikálií

Olomouc/Otrokovice - Neznámá látka znečistila dnes ráno vodní tok v olomoucké místní částí Nemilany. Viditelné bílé zbarvení navíc doprovázel silný zápach. Na místo vyjeli hasiči, kteří na Nemilance vystavěli norné stěny. Zcela známá látka zase stoupala nad areálem průmyslové společnosti Toma v Otrokovicích na Zlínsku. Kvůli chemické reakci uskladněné kyseliny chlorovodíkové unikl z tamního skladu žlutý dým a mířil na město.

Životní prostředí v Nemilanech neznámou látkou zasaženo nebylo. „Šlo o nezávadnou látku, tekutinu, která obarvila vodu. Vzorky byly odebrány preventivně,“ potvrdila policejní mluvčí Marie Štrbáková.

K zapáchajícímu zbarvenému toku vyrazili hasiči před 06:30. Na místo společně s osádkou výjezdového vozidla centrální stanice v Olomouci vyjel i chemický a následně havarijní kontejner, doplnil mluvčí. Odborníci na místě provedli měření a odebrali vzorky pro zjištění neznámé látky, která po celém toku zbarvila vodní hladinu.

Hasiči také vystavěli norné stěny a zamezili tak dalšímu rozšiřování. „O celé události byli informováni pracovníci životního prostředí. Policii se během naší činnosti podařilo nalézt místo úniku látky, podle prvotního šetření by se nemělo jednat o nebezpečnou látku z pohledu znečištění životního prostředí,“ doplnil mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Žlutý dým v průmyslovém areálu byl neškodný

Rovněž kvůli úniku žlutého dýmu v areálu otrokovické průmyslové společnosti Toma vyrazili na místo hasiči. Obyvatelé blízkého města byli původně vyzváni, aby nevětrali, měření na místě však neprokázalo žádné nebezpečné koncentrace. Varování mohlo být odvoláno. „Situaci máme pod kontrolou, místo skrápíme a odvětráváme,“ uvedl mluvčí hasičů Libor Netopil. Na místo vyjela také speciální chemická jednotka, která nadále musí opakovaně měřit případný obsah škodlivých látek ve vzduchu.

Společnost Toma navazuje na Baťovy pomocné závody, které zahájily v roce 1935 v areálu průmyslovou výrobu. Podstatná část činnosti společnosti je zaměřena na poskytování služeb subjektům v průmyslovém areálu společnosti, kromě provozování čistírny odpadních vod nabízí finanční leasing a pronajímá objekty ve Zlíně. V průmyslovém areálu podniká kolem 130 firem, ve kterých je zaměstnáno zhruba 2 000 pracovníků.

Ředitel Tomy Radek Heger uvedl, že dým stoupal z budovy, která dříve sloužila koželužnám na přípravu roztoků. Když byly koželužny v konkurzu, Toma objekt odkoupila. „Nevěděli jsme však vůbec, co v těch nádržích je, zabezpečili jsme je tak, aby kapaliny nemohly například uniknout do kanalizace nebo spodních vod,“ uvedl Heger.

Poté si Toma objednala specializovanou firmu, která měla zjistit obsah nádrží a ekologicky ho zlikvidovat. Firma na místě pracovala v úterý, v noci na dnešek zřejmě nastala chemická reakce. „Nyní se na místo nemůžeme dostat, mají jej zabezpečené hasiči, takže nevíme přesně, co se tam stalo. Samozřejmě se ta stará zátěž musí zcela zlikvidovat,“ řekl ředitel.