Historické zbraně měly odletět, celníci je zadrželi v Pardubicích

Pardubice – Až pětimilionová pokuta hrozí muži, kterého přistihli celníci, když se pokusil vyvézt z Česka historické zbraně. Neměl k tomu povolení, o zbraně tak na čas přišel, aby je mohl prozkoumat Vojenský historický ústav.

Rusky hovořící cizinec se pokusil odletět z pardubického letiště se dvěma historickými zbraněmi. Jednou ze zbraní v jeho zavazadle byla puška systému Martini-Henry ráže 9 milimetrů vyrobená mezi lety 1880 až 1886. „Je to terčovnice, čili zbraň, která je určena ke střelbě do terče. Používali ji pánové v měšťanském prostředí,“ přiblížil Jan Tetřev z Východočeského muzea. Spolu s ní chtěl muž ze země odvézt ještě francouzský úřednický kord z 19. století. Podle odborníka mají obě historické zbraně hodnotu třicet tisíc korun. Nepodařilo se mu však dostat do letadla. „Při odbavení celníci pojali podezření, že se jedná o protiprávní jednání,“ vysvětlil mluvčí pardubického Celního úřadu Václav Kánský.

Obě zbraně poslali celníci na expertizu Vojenskému historickému ústavu. Ten potvrdil, že jde o tzv. předměty kulturní hodnoty, k jejichž vývozu je potřebné osvědčení. Protože ho muž, který zbraně vezl, neměl, hrozí mu teď ve správním řízení pokuta až pět milionů korun. Je na rozhodnutí úředníků ministerstva kultury, zda ji udělí.

Erik Knajfl o zadržených historických předmětech (zdroj: ČT24)