Zvláštní pruh zrychlí autobusy v Dejvicích, zhorší se parkování

Praha – Vznik nového pruhu v ulici Jugoslávských partyzánů, který umožní autobusům rychlý průjezd ucpanou ulicí, schválila pražská rada. S jeho vznikem souhlasí i radnice Prahy 6. Spása spojení Suchdola s centrem města ovšem zhorší možnosti parkování v Dejvicích – tam, kde pruh bude, zaniknou parkovací místa.

Svůj pruh budou mít autobusy v ulici Jugoslávských partyzánů do měsíce. Měl by být v úseku mezi ulicemi Nikoly Tesly a Šolínova, město za něj dá 181 tisíc korun. „Jedná se o velmi podstatnou věc, která pomůže zrychlit cestování MHD. Městská rada proto i při napjatosti letošního rozpočtu finance na investici uvolnila,“ uvedl náměstek primátora Josef Nosek.

Podle materiálu, který pražští radní schválili, zjednoduší vyhrazený pruh každou hodinu průjezd až 37 autobusovým spojům. Ulicí Jugoslávských partyzánů procházejí linky 107, 116, 147, 160, 340, 350, 355, 359.

Vznik dodatečného pruhu ovšem kromě města „zaplatí“ i obyvatelé Dejvic. Přijdou totiž o parkovací místa v úseku, kde budou autobusy jezdit. Také si budou muset zvyknout na přestěhování nástupní zastávky příměstských autobusů 340 a 350.

Ulice Jugoslávských partyzánů dříve měla dva jízdní pruhy, o jeden však přišla po rekonstrukci v roce 2011. „Následkem toho se zhoršila průjezdnost ulice Jugoslávských partyzánů, což má negativní vliv na cestovní rychlost a pravidelnost provozu autobusových linek PID,“ shrnul materiál pražské rady.