Vysoké Veselí není veselé - opozice se tu bouří proti starostovi

Vysoké Veselí - Opozice Vysokého Veselí na Jičínsku chce do města pozvat kontrolory z ministerstva vnitra. Nepochybuje totiž o tom, že tamní vedení neustále porušuje zákon. Zastupitelé na sebe vzájemně podávají trestní oznámení, ovšem podle starosty Luboše Holmana nejde o nic jiného než o vyřizování osobních sporů.

Vysoké Veselí je město asi s devíti sty obyvateli a navenek v současnosti působí jako jedno z nejrozhádanějších v Královéhradeckém kraji. „Zde trochu vládne zákon 'ruka ruku myje',“ podotkl opoziční zastupitel Jiří Hanč. „Říkám panu Hančovi, ať si jdeme sednout a konečně si to vypovídat, ale to on ne,“ odvětil na to starosta Vysokého Veselí Luboš Holman. 

Podle opozice chybí potřebná dávka diskuse

Opozice vedení města obviňuje z nedodržení termínu pro svolání zastupitelstva i z nepravdivých zápisů z jeho jednání. Na zastupitelstvu prý rovněž zcela chybí prostor pro jakoukoli diskusi. „Lidé tady na zastupitelstvu prakticky diskutovat nemohou,“ konstatoval opoziční zastupitel Jiří Skala. Starosta ale tvrdí, že schůze probíhají v souladu s jednacím řádem a jednací řád není v rozporu se zákonem. 

Lidé, kteří stojí proti současnému vedení, teď spoléhají na kontrolory z ministerstva vnitra – podnět k prošetření postupů radnice chtějí podat v nejbližších dnech. „To je podle nás už jeden z posledních způsobů, jak dosáhnout toho, aby se tady postupovalo v souladu se zákony,“ poznamenal opoziční zastupitel Pavel Kymlička. 

Opozice Vysokého Veselí zve do města kontrolory (zdroj: ČT24)

„V případě, že z podání vyplývá, že by se mohlo jednat o porušení zákona, obec kontaktujeme, vyžádáme si k případu podrobné podklady, které zahrnují stanoviska obou stran,“ řekl k postupu ministerstva jeho mluvčí Břetislav Oliva. 

Starosta otevírá kontrolorům náruč

Starosta ale říká, že se případné kontroly neobává. Naopak by ji přivítal. „Vnese jasno do těchto záležitostí,“ domnívá se. Předčasné volby starosta odmítá a opozice na jejich vyvolání nemá dostatečnou sílu.