Stěny kaple ve Zlaté koruně odhalily fresky, uvidí je i návštěvníci

Zlatá Koruna (Českokrumlovsko) – Práce na stěnách opatské kaple cisterciáckého kláštera ve Zlaté Koruně přinesly restaurátorům velké potěšení. Objevili tři zhruba 700 let staré malby, z nich dvě se jim podařilo zachránit, z poslední zůstaly jen fragmenty. Kaple je ovšem po desetiletí uzavřena, veřejnost do ní poprvé nahlédne v neděli. Připravit se na návštěvu ale může předem prostřednictvím České televize.

Nezáživné škrábání omítek v opatské kapli kláštera Zlatá koruna přivedlo restaurátory k několika historickým klenotům. Zaměřili se především na oblast kolem vchodu, až nalezli malbu vytvořenou kolem roku 1360. Zřejmě zobrazuje svatého Václava v arkádě. Její část potom překrylo další zobrazení. „V pozdním středověku až manýrismu ji zakryla malba většího rozsahu, z níž se nám zachoval iluzivní hrad,“ přiblížil Roman Lavička z restaurátorského oddělení Národního památkového ústavu.

Na dalších stěnách osmiúhelníkové kaple restaurátoři objevili středověké kříže a mezi nimi našli také zbytky třetí fresky. Při detailním zkoumání zjistili, že jde o fragmenty výjevu klanění tří králů. „V levé části rozměrného obrazu spatřujeme zbytek trůnu, kde seděla Panna Maria s Ježíšem, v pravé části potom postavu nejmladšího krále,“ popsal Roman Lavička.

Opatská kaple původně sloužila především pro rozjímání mnichů. V posledních staletích ale sloužila k lecčemu. Sloužila například jako knihovna i jako obývací pokoj. „Opatská kaple, jak se uvádí v pramenech, byla součástí továrníkova bytu,“ vysvětlil památkář Zdeněk Troup.

Návštěvníci kláštera dosud kapli se vzácnými freskami míjeli. V neděli ji ale správci Zlaté koruny otevřou u příležitosti 750 let od založení kláštera.

Aleš Hazuka o freskách ve Zlaté Koruně (zdroj: ČT24)