Sousedé zničeného domu ve Frenštátu dostanou na nahrazení škod desítky tisíc

Frenštát pod Radhoštěm – Obyvatelé domů, které poškodily únorové výbuchy ve Frenštátu pod Radhoštěm a dodnes se do nich nemohou vrátit, si rozdělí 740 tisíc korun, které jim poskytne radnice. O částce na pomoc lidem, kteří již dva měsíce nemohou domů a jejich byty se postupně proměnily ve staveniště, rozhodli frenštátští zastupitelé. Současně ocenili hasiče, kteří pomáhali při záchranných pracích v domě, který exploze a požár zničily.

Téměř tři čtvrtě milionu korun rozdělí frenštátská radnice lidem, kteří žijí v domech v ulici 6. května sousedících s budovou, která v únoru zanikla v plamenech. Po její demolici se ukázalo, že sousední dům přišel o konstrukční oporu, statik proto nařídil rozsáhlé zabezpečovací práce. Ty stále nejsou u konce, a tak se lidé z domů číslo 40 a 41 nemohou vrátit domů.

Příspěvek od města by měl pokrýt především škody, které neuhradí pojišťovna – například pořízení nových kuchyňských linek. Sedm domácností v domě číslo 40 dostane po 80 tisících korunách. Šest domácností v domě číslo 41, které utrpěly menší škody, dostane po 30 tisících korunách. Nové vybavení si ale budou obyvatelé poškozených domů pořizovat až za dlouho. Jisté je, že do svých bytů se nevrátí ještě minimálně dva měsíce.

Požár paneláku ve Freštátě po výbuchu plynu
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Dům, který po tragickém výbuchu plynu podpírají lana, je podle statika již v pořádku, je však ještě zapotřebí vyměnit okna a rozvod plynu. „Začátek byl hektický, spousta lidí se chtěla odstěhovat, ale teď, jak vidí plány na ozdravení domu, tyto nálady opadají a doufám, že všichni vlastníci tady zůstanou,“ řekl předseda výboru sdružení vlastníků bytových jednotek Petr Albrecht.

Vše začalo v noci na 17. dubna, kdy výbuch plynu – možná úmyslně způsobený – zničil panelový dům číslo 39. Zhruba polovina domu se zřítila, zbytek potom odstranila stavební firma. Ve zničené budově zahynulo šest lidí, další utrpěli zranění – dva nejvážněji popálení stále zůstávají v nemocnici. Město uspořádalo sbírku na podporu lidí, kteří zcela přišli o domov, z celé republiky přišlo přes dvacet milionů korun. Radnice zatím rozdělila přes patnáct milionů, další peníze by měli přeživší a pozůstalí dostat později. Ze sbírky však nejde pomoc pro obyvatele sousedních domů, peníze pro ně uvolnilo město ze svého rozpočtu.

Události o podpoře lidí z domů 40 a 41 (zdroj: ČT24)