Litvínovská uhelná chce prolomit limity a přestat propouštět

Praha - Těžební společnost Litvínovská uhelná chce prolomit těžební limity. Slibuje si od toho zachování pracovních míst a rozvoj regionu. Potvrdil to spolumajitel Litvínovské uhelné Jan Dienstl. Podle něj by těžba za limity zabránila dalšímu propouštění mnoha zaměstnanců.

Kvůli dosažení hranice územních limitů začala Litvínovská uhelná propouštět, loni už odešlo 400 zaměstnanců. „Dopad na zaměstnanost to bude mít obrovský. To, že my propustíme 2 000 lidí, je jedna věc, ale v návaznosti na to odejdou v kraji další dva až tři tisíce pracovních míst. Z pohledu kraje je to problém, ale z pohledu toho místa, Mostu, je to tragédie,“ řekl Dienstl. 

Za územními limity, které vláda vytyčila v roce 1991, je podle Dienstla asi 780 milionů tun toho nejkvalitnějšího hnědého uhlí. „Kdyby se podařilo prolomit limity, životnost dolu by se prodloužila o 150 let,“ prohlásil Dienstl. Podle něj by tam společnost zaměstnávala primárně dva až tři tisíce lidí a sekundárně dalších čtyři až pět tisíc lidí v regionu. „Nemluvě o tom, že by to pro český průmysl znamenalo zakázky v řádu desítek miliard korun jenom primárně na technologie a na opravy,“ zdůraznil. 

Hrozí zbourání Černic a Horního Jiřetína, tvrdí Dienstl

Podle Dienstla se těžaři snaží přesvědčit obyvatele kraje, že prolomení limitu má smysl. Spolumajitel Litvínovské uhelné ale přiznává, že zásadním problémem by bylo zbourání Černic a Horního Jiřetína. Proto je podle něj třeba společenský konsenzus na tom, že je uhlí za limity potřebné. 

Těžba uhlí
Zdroj: ČT24/ISIFA

Klíčovým problémem v současnosti podle Dienstla je, že lidé z okolí dolu z těžby nic nemají. „Pokud ten důl skončí, tak z toho nebudou mít už vůbec nic, protože z toho nebude ani ta práce,“ konstatoval však. „V dobách dnešní krize si spousta lidí uvědomuje, že je velmi důležité, aby tam ti investoři byli, aby tam ta práce byla,“ dodal. 

Lidé, kteří by kvůli rozšíření těžby měli přijít o domovy, by ale podle Dienstla měli dostat velkorysou nabídku za postoupení svých nemovitostí. „Tady ta nabídka v takové rovině, aby byla míněna vážně a s tím, že když na ni člověk kývne, aby ji taky dostal, ještě učiněna nebyla. To je klíčový problém,“ uvedl Dienstl.