I po třetím pokusu o odvolání zůstává bývalý politruk v krajské radě

Karlovy Vary – Podpora obou koaličních stran ČSSD a KSČM uchránila radního pro školství Karlovarského kraje Václava Sloupa (KSČM) od odvolání. Od vzniku rady se ho opozice pokusila zbavit funkce již potřetí – a neuspěla ani tentokrát přes nedávné třenice mezi oběma koaličními stranami právě kvůli radnímu Sloupovi. Opozičním zastupitelům vadí nejenom to, že na krajské střední školství – tak jako i v některých dalších regionech – dohlíží komunista, ale také Sloupovo někdejší působení u Pohraniční stráže, kde krátce působil i jako zástupce velitele pro věci politické.

Odvolávání radního pro školství Václava Sloupa má již na zastupitelských zasedáních v Karlovarském kraji tradici – opozice to zkusila na každém z dosavadních jednání a pokaždé neuspěla. Proti návrhu Miroslava Balatky (ALTERNATIVA) se postavily KSČM a ČSSD, které mají v zastupitelstvu dohromady pohodlnou většinu (až 27 hlasů z celkových 45). Návrh podpořily kromě Alternativy také ODS, TOP 09 a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí. „Nemůžeme dělat nic jiného než se snažit ho nějakým způsobem odvolat a navrhovat toto usnesení. Budeme to dělat do té doby, dokud tam pan Sloup bude sedět,“ řekl zastupitel Balatka.

Václav Sloup odmítl, že by jeho někdejší pozice tzv. politruka, ve které dohlížel na politické smýšlení členů Pohraniční stráže, měla vliv na jeho současnou činnost. Svou minulost považuje za nezajímavou. „Žádný zákon jsem neporušil,“ dodal radní Sloup. Jeden z iniciátorů petice za Sloupovo odvolání Dominik Jandl ovšem poukázal, že projevy někdejšího československého režimu na hranicích odporovaly mezinárodním úmluvám, kterými přitom byla ČSSR vázána.

Miroslav Balatka potom Sloupovy argumenty srovnal s možnou obhajobou dozorců v koncentračních táborech, kteří také neporušovali tehdejší německé zákony. To radní odmítl: „Jestli někdo říká, že jsem byl bachařem na drátech jakéhosi koncentráku, je to jeho problém a jeho pojetí dějin.“

K samotné petici potom zastupitelé pouze oznámili, že ji berou na vědomí. I tím koalice opozici rozzlobila. „To je ostuda, to bychom si na městě nedovolili,“ řekl opoziční zastupitel Petr Kulhánek, který je současně karlovarským primátorem.

Marek Štětina o karlovarském hlasování (zdroj: ČT24)

Pohraničník, nebo úředník?

Václav Sloup působil 27 let u Pohraniční stráže, zprvu v úřednické funkci, nakonec se stal i zástupcem velitele pro věci politické. Dnes se ke své minulosti nechce vracet, poukazuje, že se vždy řídil platnými zákony. Krátce po zvolení náměstkem hejtmana a radním pro školství například v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl: „Podle poznatků, které mám z druhé strany, by (Němci) velmi přivítali, kdybychom ty hranice hlídali jako před rokem 1989. Bylo by tam méně zločinnosti v příhraničním území Německé spolkové republiky.“ Svoji roli v radě ovšem považuje spíše za manažerskou, poukázal, že do obsahu školní výuky zasahovat příliš nemůže a ani nechce.

Kvůli peticím, jejichž signatáři chtějí, aby zastupitelstvo Sloupa odvolalo, došlo i ke sporům v jindy pevné krajské koalici KSČM a ČSSD. Hejtman Josef Novotný (ČSSD) vyzval komunisty, aby Václava Sloupa vyměnili. Hrozil i dalšími kroky, které by mohly vést k rozpadu koalice, zatím však bezvýsledně. „Návrh spočíval v tom, aby si v rámci koaliční smlouvy vyměnili resorty. Dnes jsme dostali odpověď, že devětkrát na to téma jednali, ale nedošli k žádnému závěru,“ shrnul hejtman Novotný.

Komunisté jsou v Karlovarském kraji nejsilnější

Sociální demokraté ovšem v takovém sporu tahají za kratší konec pomyslného provazu – těsnými vítězi posledních krajských voleb se totiž stali komunisté, kteří mají také nejsilnější zastupitelský klub. ČSSD a KSČM vytvořily devítičlennou radu s tím, že první dva roky v ní bude mít většinu KSČM, potom se poměr změní a rozhodující pozici získá ČSSD. Hejtmanem zůstal Novotný, který vedl kraj už v minulém volebním období. I tehdy stál v čele koalice ČSSD a KSČM, komunistická strana však byla podstatně slabší.