Nemocnice v Ryjicích odvrátila zánik, který teď ale opět hrozí

Ryjice (Ústecko) – Úhradová vyhláška, která se navíc setkala se zvýšením DPH, má tvrdý dopad i na ty nemocnice, které teprve nedávno mohly slavit úspěšnou záchranu. Nemocnice následné péče v Ryjicích na Ústecku úspěšně uspořila nařízené dva miliony, nyní ale dostává tak málo peněz, že nejspíš stejně bude muset zavřít.

Že léčebna v Ryjicích ještě existuje, je podobný zázrak jako to, co se pravidelně daří jejich zaměstnancům dělat s pacienty - když lidé do Ryjic přijedou, dokáží pouze ležet, když nemocnici opouštějí, chodí či mluví. Vedení nemocnice totiž dostalo nařízeno ušetřit v provozu dva miliony ročně. Podařilo se to, přesto nemocnici opět hrozí zánik.

Nová úhradová vyhláška srazila platby od pojišťoven pod úroveň roku 2011, přestože současně vzrostla DPH a tím i náklady. „Řekl bych, že je to rána do vazu,“ podotkl ředitel ryjické nemocnice Jaroslav Müllner. V šedesátimilionovém rozpočtu tak rázem bude chybět už sedm milionů, podle zdravotní sestry Karly Smíškové už teď musí léčebna sahat do svých rezerv.

Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček se kvůli problémům, které zdaleka nepostihly pouze ryjickou léčebnu, chce obrátit na vládu. Bude žádat návrat plateb alespoň na úroveň loňského roku. V Ryjicích nyní mohou jenom doufat, že hejtman uspěje – a to dříve, než bude třeba zavřít. Jediné, na čem léčebna ještě nešetří, jsou totiž pacienti, změnu přístupu ale vedení odmítá připustit.

Jan Stuchlík o novém ohrožení ryjické nemocnice (zdroj: ČT24)