ŘSD chce napojit Děčín k D8 přes Pastýřskou stěnu, město nesouhlasí

Děčín - Dlouho plánované a dosud neuskutečněné napojení Děčína na dálnici D8 je opět ve hře. Končí totiž lhůta, dokdy mohou lidé Krajskému úřadu v Ústí nad Labem předávat připomínky k aktuálnímu plánu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). To chce přivaděč vést tunelem pod Pastýřskou stěnou. Vedení města ale prosazuje variantu vést ho údolím Chrochvického potoka. S tím ale nesouhlasí vedení Chráněné krajinné oblasti České středohoří.

Podle náměstka primátora Děčína Pavla Sinko je varianta vést převaděč tunelem pod Pastýřskou stěnou nepřijatelná. Tato skála, jejíž dominantou je restaurace na Pastýřské stěně, už podle něj zaznamenává řadu problémů. Je zvětralá a řeší se tam spady kamenů. Náměstek primátora si proto nedovede představit, že by se tam ještě zakouslo těleso dálničního převaděče. Vedení města se zdá lepší varianta, aby se přivaděč vedl údolím Chrochvického potoka.

Pavel Sinko:

„Tím se vracíme tam, kde jsme začali před dvanácti lety, kdy jsme dělali územní plán, který ještě stále platí. V rámci rezervy by se tam našlo území, kudy by se tento přivaděč nechal vést. Problém tehdy ale byl, že tuto variantu neschválilo vedení Chráněné krajinné oblasti České středohoří. My ale teď s novým vedením jednáme a snažíme se tuto variantu pro občany města Děčína získat.“

Podle Sinka se někudy musí vyvést kamionová doprava ven z města. Současný stav je podle něj hrozný. „Údolím Chrochvického potoka se naruší asi jen tři nebo čtyři domy v začátku a dál se jedná jen o přírodu. Někdo může namítat, že je to panenská příroda, ale když se podíváme na dálniční přivaděče v zahraničí, ty by také nemohly vyrůst přes určitou toleranci ekologů,“ podotkl.

Sinko tvrdí, že ve variantě, kterou teď připomínkují občané a vedení města, je uvedená i varianta Chrochvického potoka. Bohužel prý ale trochu nesmyslně, přikloněná k čtvrti Horní Oldřichov. „Jestliže se to podaří od této čtvrti odklonit, je tato varianta přijatelná a můžeme ji dál probírat. Věřím tomu, že k dohodě dojde, prodlužovat jednání nechceme,“ dodal náměstek primátora Děčína.

Rozhovor s Pavlem Sinko (zdroj: ČT24)