Oprava vily Stiassni pokračuje, bude to ráj architektů

Brno – Věhlasná vila Stiassni v těchto dnech prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Po jejím skončení by měla modernistická budova z roku 1927 sloužit jako památkářské centrum moderní architektury. Pro veřejnost bude vybudován také prohlídkový okruh, který si ale návštěvníci vyzkoušejí nejdříve na začátku příštího roku.

Stavbu navrhl architekt Ernst Wiesner pro majetnou a finančně zajištěnou rodinu Stiassni, která v Brně vlastnila textilku. Rodina sice byla bohatá, ale zároveň konzervativní – nábytek v tradičním stylu si nechala vyrobit ve Vídni, přestože zvenčí nechala dům vystavět spíš v moderním stylu. Vila tedy dlouhou dobu sloužila k soukromému užívání, ale jen do chvíle před válkou, kdy její obyvatelé emigrovali.

Posléze se v ní usídlil štáb československé armády, jenže během války se jí zase zmocnili Němci. Nejslavnější politická epocha však přišla až po válce – nějaký čas zde pobýval prezident Edvard Beneš poté, co se vrátil do vlasti. Od té doby vila fungovala jako „ubytovna“ pro významné státní návštěvy (po jejích chodbách se procházeli např. Fidel Castro nebo Nikita Chruščov).

Ale zpět do přítomnosti. Stavební práce na vile jsou zhruba v polovině. Stavaři mají hotovou statiku, střechu nebo kanalizaci, postupně však přejdou na jemnější restaurátorské práce. Z minulých dob se dochovala např. originální umyvadla či kohoutky, které už dnes nejsou k dostání. Architekti tedy počítají s jejich zasazením do stavby.

Budova bude sloužit jako informační „svatostánek“ moderní architektury 20. století. Památkáři lákají veřejnost na budoucí unikátní knihovnu, jež se zaměří právě na architektonickou tematiku. Stavbu obklopuje mimo jiné tříhektarová zahrada, již vytvořil český architekt Otto Eisler a skrze kterou povede výše zmíněná prohlídková cesta.

Během přestavby restaurátoři objevili několik dobových fotografií znázorňujících především život ve vile nebo sérii ručně kreslených obrázků, jejichž autorkou je majitelka Herminne Stiassni. Náhledy by tak mohly rekonstrukci pomoci dodržet původní ráz vily.

Vstup Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)