Spusťte kotvy, Praha má velkolepý přístav! I když jen na chvíli…

Praha – Nábřeží hlavní metropole se proměnilo v obrovský přístav. Může za to již pátý ročník veletrhu Lodě na vodě. Výstavy se účastní více než sto dvacet vystavovatelů se zhruba třemi sty plavidly. Obliba a zájem Čechů o rodinnou dovolenou na lodi totiž stoupá. Exhibice skončí zítra.

Vyberte si - kánoe, závodní kluzák nebo luxusní jachty. Akce nabízí od všeho něco. Lodě přitom vystavuje jak na výstavní ploše na nábřeží mezi železničním a Palackého mostem, tak i přímo na hladině Vltavy. Své exponáty zde představí vystavovatelé z České republiky, ale i z Chorvatska, Polska, Německa, Rakouska, Španělska a Itálie. 

Popularita události každým rokem stoupá a už nyní se ví, že počet zájemců na příští rok přesahuje možnosti zmiňovaných ploch. Pořadatelé tedy mají v plánu navýšit výstavní plochu o Hořejší nábřeží. Tím by se prostor rozšířil na osmnáct tisíc metrů. 

Suchozemci, nebo vodomilci?

Češi jsou sice údajně národ „suchozemců“, tradice vody je však podle předsedy Asociace lodního průmyslu Jiřího Bellingera v naší domovině silně zakořeněná (viz. vodáctví). Přesto se relaxaci na vodě české rodiny teprve postupně učí. Zkušenosti čerpají hlavně ze zahraničí – z Francie, Nizozemska či Německa. „Mokrý“ typ dovolené často kombinují i s výlety na kole, s obojím se dá dobře popojet na zajímavá místa. 

V Česku k lodní aktivitě slouží především Orlík a Slapy, Bellinger však doufá, že se vzorem rozvoje rodinné rekreace stane i Labe či Vltava. „Asociace se dlouhodobě snaží jednat s ministerstvy i s odpovědnými složkami u nás pro uvolnění rekreační plavby jako takové,“ uvedl. Trend se podle něj naplno rozběhl už na Baťově kanále.

Vstup Patricie Strouhalové (zdroj: ČT24)