Obyvatelé Uničova mají společnou fotku ze vzduchu

Uničov - Obyvatelé Uničova na Olomoucku si pořídili netradiční společný snímek. Fotograf je zachytil ze vzduchu z vrtulníku. Do akce na Masarykově náměstí se přišlo zapsat do dějin odhadem 500 až 800 lidí, uvedl mluvčí městského úřadu Marek Juráň. Fotografování proběhlo u příležitosti letošních oslav 800 let od založení města.

„Čekali jsme trošku větší účast, pravděpodobně se negativně podepsalo počasí,“ uvedl mluvčí. V Uničově, který má asi 11 500 obyvatel, dnes bylo chladno a větrno. Možnost být zachycen na netradičním snímku zaujala všechny věkové kategorie, na fotce budou děti v kočárku i senioři.  

Fotografie byla pořízena ve velkém rozlišení, aby se každý poznal

Fotografování trvalo asi 20 minut, vrtulník s fotografem několikrát přeletěl nad náměstím. „Nijak jsme lidi nearanžovali, jen jsme je upozornili, ať nemávají nebo si nedávají ruce před obličej, ať jdou hezky vidět,“ podotkl Juráň. Fotografie byla pořízena ve velkém rozlišení, aby si ji mohl každý zvětšit tak, aby se poznal. Snímky byly pořízeny z asi 50 metrů. Lidé si budou moci fotku stáhnout na internetových stránkách, které město zřídilo speciálně kvůli výročí.

„Vyrobíme také zvětšeniny, které budeme vystavovat při různých příležitostech. Necháme udělat i velký banner v kvalitním rozlišení, který ve druhé polovině roku uložíme do některé z uničovských věží,“ podotkl mluvčí.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Město bude v oslavách pokračovat dalšími kulturními akcemi

Město bude v oslavách pokračovat zítra, kdy se bude konat hudebně-dramatický podvečer pořádaný místní základní uměleckou školou. V úterý pak představí obnovenou expozici v muzeu U Vodní branky. „Zabývá se historií Uničova od nejstarších dob. Původně končila 19. stoletím, nyní jsme ji rozšířili do konce druhé světové války. Získala také zcela nový vizuální styl,“ řekl Juráň.  

Oslavy zahájilo město v lednu výstavou zaměřenou na folklorní tradice Moravy. Radnice do oslav kulatého výročí města investuje zhruba dva miliony korun, připravila řadu výstav, koncertů, besed a společenských akcí.