Kam vede tajemná štola v trojské zoo?

Praha - Dlouho kolem ní zaměstnanci pražské zoologické zahrady chodili a báli se vstoupit. Řeč je o tajemné štole, která ústí ve skalním masivu přímo uprostřed zoo. Zhruba před 30 lety se tam tři z nich odvážili - a skončilo to bezvědomím jednoho z nich. Podezření měli tehdy na metan, to ale nejnovější měření nepotvrdila. Štolu objevil ředitel zoo Miroslav Bobek, když pátral po protiletadlovém krytu, který v zoo podle historických záznamů byl za druhé světové války.

Že by ze skalní chodby unikaly nebezpečné plyny, se nepotvrdilo. „Spíš se domnívám, že tam někdo navezl kompost nebo slámu, trávu, podestýlku. Jak to hnilo, tak se z toho uvolňoval kysličník uhličitý, a to mohl být ten problém,“ myslí si Martin Přibil z Národního technického muzea.

Dlouho bylo záhadou, k čemu důlní dílo sloužilo. Trojští starousedlíci mluvili o středověké chodbě, která měla ústit až ve Vinici svaté Kláry. „Geologové si všimli, že tam je v jednom místě možná zasypaná další štola, čili že se tam spojují dvě štoly nebo je tam nějaká odbočka. To je zatím velký otazník,“ říká Miroslav Bobek.

Důlní odborníci ale teď přišli s prozaičtějším vysvětlením. „Pravděpodobně by se mohlo jednat o dílo Jana Bendlmayera, což byl pražský měšťan, který se zabýval podobnými kutacími pokusy po celé Praze. Zajímal se především o uhlí a železnou rudu,“ vysvětlil Přibil. Průzkumná štola je tedy asi 160 let stará. 

Vzpomínka pamětnice, jež prožila v areálu zoologické zahrady dětství

„Na území zoo v tu dobu trvale bydlelo asi třicet lidí včetně deseti dětí ve věku od 2 do 15 let. Většina dospělých obyvatel do krytu ale nechodila. Ani v den bombardování Vysočan jsme do krytu nešli. Stáli jsme pod medvědincem a koukali, jak z hučících bombardérů padají na město velké válce. Ten kryt ve skále byl nejvíce využit ve dnech Pražského povstání, kdy se tam musely schovat ženy s dětmi, zatímco muži vykopali zbraně v zoo celou válku ukryté a šli bojovat na Trojský most.“ 

V počátcích zoologické zahrady sloužil vchod do štoly jako chladnička nedaleko stojícího stánku s občerstvením. A za války tu byl protiletecký kryt. Dále do nitra skály se ale tehdy lidé s dětmi neodvážili. O zpřístupnění štoly neuvažují v zoo ani teď.

Z metropole: Tajemná štola v Troji (zdroj: ČT24)