Klokan v obýváku či papoušek v dílně? V jihlavské zoo nic nemožného

Jihlava - Jihlavská zoologická zahrada vstupuje do nové éry. Vrcholí největší stavební projekt v jejích dějinách - nová zoo pěti kontinentů. A jako první se veřejnosti představuje Australský pavilon, jehož dominantou je Australská farma. Zvířata se zabydlela ve všech místnostech. Klokani v obývacím pokoji, kuskus nebo vakoveverka v kuchyni a různé druhy papoušků vysedávají ve skladu i v dílně.

V novém pavilonu návštěvník nenarazí na klasické klece, voliéry nebo terária. Zvířata žijí ve skříních nebo se volně pohybují mezi odloženými věcmi v místnostech.  Zvířata lze pozorovat za okny, k některým se dá i vstoupit, jen pozor na nepořádek. „Ty předměty mají dokreslit tu atmosféru a zároveň mohou sloužit pro ty ptáky samotné, jako jakási improvizovaná bidýlka,“ vysvětluje Eliška Kubíková, ředitelka Zoo Jihlava. 

Novostavba do dálky svítí červeně zarezlým vlnitým plechem a ve venkovních výbězích se tyčí oranžová termitiště. První návštěvníci potvrzují, že přesně tak vypadá australský venkov.

  • Australská farma v jihlavské zoo zdroj: ČT24
  • Australská farma v jihlavské zoo zdroj: ČT24

Zřejmě nejatraktivnějšími z dvaceti druhů zvířat budou klokani nebo pštrosi. V Jihlavě se ale zabydleli také vzácní kunovci tečkovaní, kteří žijí pouze v Tasmámii.  V Evropě jsou k vidění jen v zoologické zahradě v Lipsku a teď nově v Jihlavě.

Druhým pavilonem v zoo pěti kontinentů bude africký, otevírat ho budou 5. června, žirafy sem ale nastěhují už začátkem května.

Australská farma v Jihlavě (zdroj: ČT24)