Církev chce po státu Santiniho chrám na Zelené hoře

Brno – Brněnské biskupství prolomilo ticho vládnoucí kolem vlastnictví památek. Chce převzít od státu poutní místo na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. O Santiniho chrám zapsaný na seznamu UNESCO zažádají katolíci během května. Podle právníků budou muset památkáři stavbu vydat. Půjde o jednu z prvních budov, o které katolická církev požádá podle zákona o vyrovnání s církvemi. Píší to Lidové noviny.

Památkáři, kteří komplex poutního chrámu spravují, mají již hotovou právní analýzu a vědí, že pokud se nestane něco neočekávaného, budou muset kostel vydat. Od doručení žádosti na to mají půl roku. „Kromě žádosti o Zelenou horu od Biskupství brněnského ještě čekáme, že řád benediktinů požádá o areál Sázavského kláštera,“ řekl náměstek ředitelky Národního památkového ústavu Petr Svoboda.

O žďárský komplex přišla církev po roce 1948, kterým zákonodárci vyrovnání ohraničili. Vzhledem k tomu, že je v zákoně jediná výjimka, kterou je svatovítská katedrála, status mezinárodní památky na možnosti vydání nic nemění. Biskupství převezme žďárský komplex v dobrém stavu, stát do něj investoval miliony korun. Pouze interiéry potřebují památkovou obnovu.

Církev musí vyřešit zrušení místního hřbitova

Jediným úskalím žďárské farnosti je hřbitov mezi kostelem a ambitem. Od března 1996 se tu nepohřbívá a v roce 2016 by se měl zcela zrušit. K tomu se Česko zavázalo, když se památka zapisovala na seznam UNESCO. Církev ale vnímá duchovní význam místa posledního odpočinku. „Cítíme pietu místa a budeme se všemožně snažit vyjít vstříc lidem, kteří tu mají pochované své blízké,“ potvrdil žďárský farář Vladimír Záleský. Chtějí pozůstalým vysvětlit výhodu přemístění ostatků.

Do provozu Zelené hory hodlá církev více zapojit farníky a dobrovolníky. Na biskupství počítají s rozšířením počtu duchovních akcí.

Církve už požádaly skoro o 9 tisíc pozemků a 23 staveb, které chtějí vrátit v rámci restitucí. Seznam by měla do konce května rozšířit právě žádost o převzetí Santiniho chrámu. Církev už projevila předběžný zájem například o Rubensovy obrazy v Národní galerii. Jediné, o co podle zákona požádat nemůžou, je svatovítská katedrála.

Santiniho chrám na Zelené hoře
Zdroj: ČT24
  • Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou je vrcholným dílem architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Komplex vyrostl v letech 1719–1722 ve slohu označovaném jako barokní gotika.
  • Půdorys má tvar pěticípé hvězdy, areál je přístupný pěti vchody, kostel má pět kaplí s pěti oltáři. Podle legendy se totiž v místě, kde Jan Nepomucký utonul, objevila koruna z pěti hvězd. Pro Santiniho jsou typické podobné „hry s čísly“.
  • Na Zelené hoře opakovaně použil i symbol jazyka, označovaného za jeden z atributů Jana Nepomuckého.
  • Od roku 1994 je chrám zapsán na seznamu UNESCO.
  • Církev o areál přišla v roce 1953. Pokud ho převezme, bude muset dodržet přísná pravidla mezinárodní péče o takto významné památky.
Církev zažádala o Santiniho chrám na Zelené hoře (zdroj: ČT24)