Liberec si založil vlastní protikorupční komisi

Liberec - Liberecký kraj má jako první v Česku svou vlastní protikorupční komisi. Ta má napomáhat rozkrývání nevýhodných machinací v celém regionu. Už se ale objevili i první kritici, podle kterých je zbytečná. Prý zatím nepředstavila žádné konkrétní kroky. Na boj s korupcí chce už přitom rozdat 2 miliony korun z krajských peněz.

Jednou z kauz, kterou se podařilo dostat před soud jen díky protikorupční neziskovce, byly na Liberecku podezřelé machinace s majetkem města Liberec před konáním lyžařského mistrovství světa. Neziskovka Čmelák rozkryla nevýhodné výměny, při kterých město údajně přišlo o 18 milionů korun. „Desítky hodin práce v archivu, desítky hodin analytické práce, je to i finančně náročné. Musíte pracovat s právníky, musíte mít znalecké posudky,“ uvedl Jaroslav Tauchman z protikorupční neziskovky Čmelák.

Nová protikorupční komise chce na boj s korupcí rozdat 2 miliony

Na fungování podobných neziskovek chybějí peníze. Nová protikorupční komise Libereckého kraje jim teď chce rozdat dva miliony korun formou grantů. Ne celé vedení kraje je ale jednotné. Není prý zcela jasné, kam by peníze šly, ani to, jak chce celá komise proti korupci bojovat. „Komise se ještě nesešla, ani jednou. Takže o penězích na nějaké granty by se mělo začít jednat ve chvíli, až bude jasné, na co budou použity,“ uvedl Martin Půta (SLK), hejtman Libereckého kraje.

„Jedním z hlavních problémů, proč se nedaří v tom protikorupčním boji pokračovat dopředu, je právě nedostatek financí, které se na to vynakládají, protože jak nadační, tak státní příspěvky jsou minimální,“ uvedl Jan Korytář (ZpLK), předseda Protikorupční komise Libereckého kraje.

ODS se na protikorupční komisi kraje podílet odmítla

Kromě odborníků na boj s korupcí zasednou v komisi i někteří politici. Členy totiž nominovaly politické strany, které jsou v zastupitelstvu kraje. Jediní, kdo se odmítl na protikorupční komisi podílet, jdou občanští demokraté. „Nevím, jestli nahrazuje policii, soudy, jestli bude vyšetřovat, soudit, nebo rovnou popravovat,“ uvedl Petr Beitl (ODS), opoziční zastupitel Libereckého kraje. Fungování nové komise přijde na 300 tisíc korun ročně. Krajští zastupitelé si totiž nedávno odhlasovali zvýšení odměn právě za členství v podobných výborech.

Protikorupční komise v Liberci (zdroj: ČT24)