V Brně můžete navštívit vesnici, která byla 600 let skrytá pod zemí

Brno – Nová výstava Moravského zemského muzea v Brně představuje příběh vesnice Bystřec, která zůstala dlouhých šest staletí skrytá pod povrchem nenápadné louky nedaleko Jedovnic na Blanensku. Jednu z vůbec největších a nejlépe zachovaných zaniklých vesnic u nás zkoumali archeologové z Moravského zemského muzea téměř třicet let a teď představí návštěvníkům její model včetně pece, tak jak od ní odběhla jedna z bystřeckých žen při vypálení vesnice na počátku 15. století.

V prostorách Dietrichsteinského paláce v Brně si návštěvníci vedle nalezených exponátů budou moct prohlédnout také jednotlivé zrekonstruované stavby a jejich vnitřní vybavení. Archeologové nechali v paláci podle původní předlohy postavit třeba přesnou kopii pece, kterou v Bystřeci našli.

„Dokládá to, že útok, při němž vesnice zanikla, byl nečekaný. Žena, která v peci připravovala jídlo, vyběhla při útoku z domu a dovnitř už se nikdy nevrátila. V okolí pece jsme odkryli i další nádoby, v nichž bylo pravděpodobně uložené obilí,“ popsal jeden z exponátů Belcredi. Průběh výzkumu návštěvníkům představí také promítaný film.

Nákres osady Bystřec
Zdroj: ČT24/Moravské zemské muzeum v Brně

Bystřec vznikl v Drahanské vrchovině v polovině 13. století v rámci kolonizační vlny. Osadu tvořilo osmnáct nebo devatenáct stavení, ve své době patřila tedy v regionu k největším. K jejímu zániku o dvě staletí později přispěly jak markraběcí války, tak i spory Holštejnů s Kunštáty. „Zanikla během markraběcí války v roce 1401. Tehdy byla vesnice přepadena, vypálena a její obyvatelé vyvražděni,“ popsal kurátor výstavy Ludvík Belcredi.

Nová výstava v Brně představí zaniklou obec Bystřec (zdroj: ČT24)

Požár paradoxně archeologům pomohl, protože zbytky osady zakonzervoval. „Zánik vesnice nastal náhle, požár způsobil, že místnosti byly zakonzervovány,“ popsal Belcredi. Díky tomu, že prostor byl loukou, zůstaly navíc pozůstatky vesnice i v dalších staletích neponičeny.

Lidé v průběhu staletí dokonce na existenci vsi úplně zapomněli. Když se v roce 1975 měla louka, která na místě Bystřece vznikla, proměnit v ornou půdu, odhalili místní téměř nepoškozenou osadu. „Právě tím je výzkum unikátní, postupně jsme odkrývali domky místních obyvatel, kteří je narychlo opustili,“ popsal Belcredi.

Výstava Bystřec - založení, život a zánik středověké vsi
Zdroj: ČT24/Moravské zemské muzeum v Brně

Výzkum trval až do roku 2004. Téměř třicet let je pro výzkum zaniklé obce dlouhá doba, archeologové se totiž rozhodli odkrýt celou vesnici i deset hektarů okolích ploch sloužících pro zemědělské účely i výrobu. „Je to jeden z největších archeologických výzkumů ztracené obce vůbec,“ upozornil Belcredi.

Zaniklou osadu v Rakoveckém parku u Jedovnic dnes lidem připomínají odkryté základy dvou největších usedlostí. Areál je volně přístupný a díky cyklotrase, která místem prochází, se stal oblíbeným cílem výletů lidí z okolí.