Děčínskému aquaparku se rozpadá střecha, oprava potrvá pět měsíců

Děčín – Stále zlobivějším dítětem je pro Děčín dvanáct let starý aquapark. Jeho stavba se svého času prodražila o polovinu, aby vzápětí po otevření areál poničila povodeň. Teď se začala loupat izolace střechy, podle primátorského náměstka Pavla Sinka hrozí, že střecha spadne. Navíc dostatečně netěsní okna. Stavební firma odmítá, že by to byla její chyba, radnice nemůže říct opak, protože přišla o dokumentaci. Oprava vyjde na necelých 11 milionů korun.

Nouzová síť pod střechou děčínského aquaparku brání, aby kusy izolace ze střechy padaly do bazénu. „Parotěsná zábrana, která je instalovaná od stavby, se začala rozpadat a padá dolů na zem,“ upřesnil ředitel areálu Igor Bayer. Je ale zřejmé, že síť nestačí, chystá se proto pětiměsíční uzavírka a výměna střechy. Podle primátorského náměstka Pavla Sinka by totiž jinak mohlo vše skončit pádem střechy.

Střecha přitom není to jediné, co v bazénu činí potíže – netěsnící okna především prodražují provoz. „Udělali jsme termovizi, zjistili jsme, že tam jsou velké uniky tepla,“ přiznal bývalý primátor Vladislav Raška.

Že by za potíže mohla stavební firma, už nikdo nezjistí, stavební dokumentace se totiž utopila. Úředníci tvrdí, že o ni přišli, když v budově magistrátu prasklo vodovodní potrubí. Společnost Syner potom odpovědnost odmítá. „Nejsme si vědomi žádného zanedbání technologických postupů. Projekční řešení bazénu i použité technologie byly provedeny dle normových požadavků a odpovídají technické úrovni,“ uvedl mluvčí firmy Ondřej Paclt.

Vedení města ale také přiznává, že částečně může za potíže aquaparku samo, protože samo stavbu nekontrolovalo. „Tenkrát byl stavební dozor najmutý, práci udělal takovou, jakou udělal,“ shrnul náměstek Sinko.

Aquapark navštěvují Děčínští od roku 2001, ovšem s přestávkami. První přišla již rok po otevření, když areál zalilo rozvodněné Labe. Nyní kvůli opravě střechy přichází další, která má trvat pět měsíců. Stavba aquaparku stála 150 milionů, cena se postupně zvýšila z plánovaných 100 milionů korun.

Petra Tachecí o děčínském aquaparku (zdroj: ČT24)