Na bledule? Do Žďárských vrchů

Staré Ransko (Žďárské vrchy) - Poslední šanci vidět louky plné bledulí mají turisti ještě tento týden v CHKO Žďárské vrchy. Bledule kvetou 14 dnů a při teplém počasí, které teď panuje, odkvetou rychleji. Ochranáři lokality s chráněnými bledulemi kontrolují. Vandalům hrozí pokuta.

Přírodní rezervace Staré Ransko – právě teď tam kvetou desetitisíce bledulí jarních. Bledule jsou chráněné a patří mezi ohrožené druhy. Ten, kdo by chtěl rostliny trhat nebo je ničit, může od ochranářů dostat až desetitisícovou pokutu. Do přírodní rezervace vyrážejí ochranáři na kontroly každý den. „Ta návštěvnost je tady vysoká a lidé se hlídají navzájem. Čím víc lidí tady je, tím míň si to dovolí,“ říká Lubomír Dajč, strážce, CHKO Žďárské vrchy. Denně navštíví louky plné bledulí desítky lidí. Na výlet tam jezdí i školy a školky.

Bledule dorůstá do výšky 10-40 cm a má jedno nebo dvoukvětý stonek. Typicky bílé květy lemuje žlutý okraj. Vyhovuje jí vlhká výživná půda. „Roste v oblastech, kde je hodně světla, a momentálně jsme v takové olšině a využívá toho, že olšina nemá zatím lupení,“ dodává Dajč. Na Vysočině kvetou bledule v přírodních rezervacích Světnov a Staré Ransko. Vidět jsou i na dalších místech Česka ve všech nadmořských výškách. Hojně se vyskytují i ve Francii, Anglii a Irsku.

Na bledule do Žďárských vrchů (zdroj: ČT24)