Manželé kvůli zbrojnímu průkazu falšovali lékařské razítko

Zlín - Manželský pár ze Zlínska obvinili policisté z padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu. Nechali si totiž vyrobit razítko sportovního lékaře a krajského radního Lubomíra Nečase (SPOZ). Padělané razítko použili na potvrzení žádosti o zbrojní průkaz. Před více než měsícem vyšlo najevo, že falešné potvrzení s Nečasovým razítkem si nechal vystavit také automobilový závodník Václav Kopáček, který loni při Barum rallye vletěl s vozem do diváků a jednoho zabil.

„V první polovině října 2011 jedenatřicetiletý muž opatřil tiskopis Potvrzení o zdravotní způsobilosti k držení zbrojního průkazu padělaným razítkem zlínského lékaře. I s manželkou je pak předložili policistům z oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál. A to přesto, že si byli vědomi toho, že dotyčného lékaře nenavštívili a lékařskou prohlídku nutnou k vydání zbrojního průkazu vůbec neabsolvovali,“ popsal přečin manželského páru mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Razítko si manželé nechali předtím vyrobit pro své osobní účely. „Za padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu jím teď oběma hrozí až dvouleté vězení,“ doplnil mluvčí Jaroš. 

Razítko falšovali i rallye jezdci. Včetně Kopáčka, který loni zabil diváka

Zajímavá je ale souvislost, která vyšetřovatele na stopu manželů přivedla. Otisk toho samého falešného razítka se totiž objevil v únoru letošního roku na šesti lékařských kartách automobilových závodníků. Mezi nimi byl například i Václav Kopáček - řidič vozu, který při loňské Barum rallye vletěl do diváků a jednoho z nich zabil.

Nehoda na Barum rallye
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Poté, co s podezřením na falešné zdravotní karty kontaktoval autoklub lékaře Nečase a ten poté podal trestní oznámení, začali policisté prohledávat všechna potvrzení, která byla jeho razítky opatřena. Tak přišli na manželskou dvojici, kterou nyní stíhají. Falešné razítko poznal Nečas snadno - kopírovalo totiž typ, který už nějaký čas nepoužíval. Navíc nesouhlasil ani podpis.

Důvod? Pravděpodobně jen pohodlnost

A jaký byl důvod falšování? Pravděpodobně se nejednalo o organizovanou skupinu, která by s falešnými potvrzeními obchodovala. „Zatím se jeví jako pravděpodobné, že pachatelům šlo pouze o pohodlnost a na prohlídku se jim jednoduše nechtělo,“ odhadl mluvčí Jaroš.

Lékařské vyšetření
Zdroj: ČT24

Podobně se na začátku letošního března pro MF Dnes k případu rallye jezdců vyjádřil i sám lékař Lubomír Nečas. „Asi to byla jejich pohodlnost,“ krčil tehdy rameny doktor nad tím, že závodníkům, kteří do svého sportu ročně investují miliony, stojí za to falšovat doklad o nepříliš náročném vyšetření, které trvá hodinu a stojí osm set korun.

Jezdce potrestala pouze disciplinární komise Federace automobilového sportu. Policie je na rozdíl od manželů, kteří falšovali údaje pro zbrojní průkaz, neobvinila.