Do Chebu přijel vietnamský velvyslanec, zlobil se na prodejce drog

Cheb – Vietnamský velvyslanec se zástupci hanojské vlády přijel do Chebu, aby si prohlédl místní tržnice. Své krajany vyzval, aby dodržovali zákony a především přestali obchodovat s drogami. Právě obchod s narkotiky je nyní v česko-německém pohraničí největším problémem, jeho ústředím jsou podle policie herny a tržnice proslulé dříve především prodejem falešného značkového zboží.

Zástupci Vietnamské socialistické republiky přijeli na Chebsko ve snaze zlepšit povědomí o vietnamské komunitě. Obávají se, že Vietnamci v Česku jsou známí jako výrobci drog – ve velkých pěstírnách marihuany s černými odběry nebo v bytech v tajných varnách, které ohrožují okolí – a prodejci padělků. Chtějí to změnit. „Většina z těch, kteří v Česku žijí, jsou lidé poctiví. Ale je tu jistá část, která nerada pracuje a chce rychle zbohatnout. Ti obchodují s drogami, chceme to změnit,“ shrnul vietnamský velvyslanec v Česku Do Xuan Dong.

Podle policie se na Chebsku drogy prodávají v hernách i na tržnicích. Zákazníky jsou nejen Češi, ale hlavně Němci, kteří sem jezdí pro levnější marihuanu a pervitin. Policie a celní správa proto v příhraničí provádí rozsáhlé kontroly, kromě tržnic a heren kontrolují také projíždějící auta. „Za celou dobu jsme zadrželi téměř 200 gramů pervitinu a přes půl kilogramu marihuany,“ přiblížila policejní mluvčí Andrea Kávová. Podle velvyslance Doa by ovšem měli být lidé, kteří s drogami obchodují, také přísně trestáni – a to nejen státem. Majitele tržnic vyzval, aby obchodníkům, u kterých se drogy najdou, přestali pronajímat stánky.

Obchod s drogami zdaleka není problém pouze vietnamské komunity. Policisté z Vysočiny rozkryli distribuční síť, která sahala na Pardubicko, Brněnsko i do středních Čech. Zadrželi devět lidí, kterým zabavili drogy za čtvrt milionu. Dalších osm lidí, kteří nyní čelí obvinění z výroby a prodeje drog, dopadla pražská policie, celníci zase na Jesenicku zadrželi dvě ženy, které na těle vezly léky, ze kterých se mohou drogy vyrábět.

Kvůli rozsáhlému obchodu s drogami v příhraničí chce s českými úřady spolupracovat vietnamské ministerstvo veřejné bezpečnosti. „Represivním opatřením je vydávání pravomocně odsouzených Vietnamců za drogy k výkonu trestu do Vietnamu,“ doplnil předseda Česko-vietnamské společnosti Miloš Kusý.

Právě Česko-vietnamská společnost pořádá také protidrogové semináře, na které dostala 1,5 milionu korun od ministerstva vnitra. Mají proběhnout ve třech krajích.

Obchod s drogami bují v pohraničí i v srdci Česka (zdroj: ČT24)